реклама партнерів:
Головна » 2017 » Червень » 15 » П’ятий всеукраїнський польовий семінар «Історична реконструкція – стародавній Ніжин»
13:11
П’ятий всеукраїнський польовий семінар «Історична реконструкція – стародавній Ніжин»
П’ятий всеукраїнський польовий семінар «Історична реконструкція – стародавній Ніжин» 14 червня в місті Ніжині відбувся П’ятий всеукраїнський польовий семінар «Історична реконструкція – стародавній Ніжин».
Організаторами семінару виступили управління культури Ніжинської міської ради, Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, ГО Ніжинське археологічне товариство а також ще 5 наукових та науково-освітніх установ.

Ніжинські археологи та краєзнавці готувались до семінару майже рік, щоб достойно представити результати своїх досліджень перед українським археологічним середовищем. А похвалитись ніжинцям дійсно було чим. Це і результати розчистки кількох приміщень ніжинських підземель і результати археологічних розвідок на території та в околицях Ніжина. Але найголовнішим археологічним об’єктом, що викликав загальний інтерес став розкоп на території Покровської церкви. На площі у 30 квадратних метрів було знайдено 7 споруд кілька з яких датуються давньоруським періодом. Це перші давньруські будівлі, що були знайдені у цілісному вигляді та обстежені ніжинськими археологами тому поради досвідчених фахівців були вкрай необхідні.

Цього року учасниками ніжинського семінару стало більше 50-ти фахівців з усієї України. Найбільш представницькими були делегації з Києва, Чернігова, Полтави. Семінар тривав майже 10 годин та включав виїзні засідання на території розкопок, аудиторне спілкування та не менш важливе неформальне спілкування під час перерв на каву та обід.
Результатами своїх досліджень під час семінару поділились з учасниками відомі та імениті науковці - Олександр Моця (доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України, завідуючий відділом давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України), Євген Луняк (доктор історичних наук, професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя), Олена Черненко (кандидат історичних наук, докторант кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського), Олена Веремейчик (кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М.Лазаревського), Тетяна Новик (старший науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній») та ін.
Загальний інтерес під час семінару викликали дві доповіді ніжинських дослідників - Олександра Морозова, директора бібліотеки Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, завідувача Музею рідкісної книги бібліотеки Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя та Сергія Зозулі, старшого наукового співробітника відділу історичного пам’яткознавства, керівника Північно-Східного регіонального відділення Центру пам’яткознавства НАН України і УТОПІК які були присвячені проблемі локалізації оборонних споруд Ніжина ХVІІ–ХVІІІ ст. за картографічними і топографічними даними.
Цьогорічний семінар був присвячений пам’яті одного з найбільш активних організаторів археологічних досліджень Ніжина, учасника та натхненника попередніх семінарів Михайлу Булигіну.

За інформацією Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 846 | Теги: археологи, Семінар, Ніжин | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar