реклама партнерів:
Головна » 2015 » Травень » 2 » Пам’ятник Мазепі на Валу у Чернігові – талісман захисників України
20:54
Пам’ятник Мазепі на Валу у Чернігові – талісман захисників України
Пам’ятник Мазепі на Валу у Чернігові – талісман захисників України Жителі древнього Чернігова, які регулярно здійснюють прогулянки на Валу, з 1993 року помітили, що народною любов’ю зігрітий пам’ятник молодому Тарасу ШЕВЧЕНКУ. На початку 2000-х років Великий Кобзар став ще й янголом-охоронцем школярів, студентів, магістрантів, які регулярно заручаються Тарасовою підтримкою перед навчальними випробуваннями – «на вдачу». Тепер народна любов й прихильність також огорнула й Івана МАЗЕПУ, гетьмана України.
Пам’ятник великому українського державнику ХVІІ – початку ХVІІІ століть на Валу відкрито 21 серпня 2009 року. Автори – скульптор Геннадій Єршов та архітектор Володимир Павленко. Він став першим пам’ятником славному гетьману в Україні, випередивши Полтаву та всі інші обласні центри.
Громадськість міста і країни схвально оцінила таку подію у столиці Чернігово-Сіверщини. Реакція імперіалістичних кіл Росії була стандартно ворожою і провокативною, як і їхньої агентури в Україні. Що було, то було…
Відвідувачі древнього княжого Дитинця на Валу у мирний час тягнулися до «прикольного» пам’ятника «крутому» державнику і борцю за незалежність України. З березня 2014 року ситуація змінилася…
З початком російської агресії проти України, мобілізації та участі чернігівців на захист своєї Вітчизни від підступного та жорстокого ворога підштовхнула багатьох подивитися на особу легендарного предка по іншому. Тепер пам’ятник Івана Мазепи став також й талісманом захисників України, їхніх родин, близьких і друзів. Тепер він має підтримувати українських воїнів «на вдачу», а родини, щоб фронтовики – діти, чоловіки і рідні повернулися живі і здорові. Нехай так і станеться!

Сергій Бутко,
Український інститут національної пам’яті






Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1211 | Теги: Чернігів, Іван Мазепа, АТО | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar