реклама партнерів:
Головна » 2009 » Вересень » 19 » Пересадка зуба в око відновила зір сліпій американці
12:03
Пересадка зуба в око відновила зір сліпій американці
Пересадка зуба в око відновила зір сліпій американці Американські хірурги відновили жінці зір за допомогою штучного кришталика, закріпленого на пересадженому в око зубі, повідомляє PhysOrg.
Шеррон Торнтон зі штату Міссісіпі, якій зараз 60 років, осліпла в 2000 році внаслідок розвитку синдрому Стівенса-Джонсона (важкої алергічної реакції, що викликає загибель клітин епітелію шкіри і слизових оболонок). Після хвороби рогівка (одна з оболонок ока) жінки стала непрозорою. Як правило, непрозору рогівку замінюють донорською або штучною, але організм схильних до серйозних алергічних реакцій людей зазвичай відторгає пересаджену тканину.
Для таких пацієнтів в Італії була розроблена методика пересадки в око власного зуба, який служить опорою для пластикового кришталика. Операція, проведена Торнтон за цією методикою в клініці Університету Майамі, стала першою в США.
Спочатку хірург Віктор Перес з асистентами витягли верхнє ікло жінки з фрагментом навколишнього кістки і, просвердливши його, вставили в отвір пластикову лінзу. Потім конструкцію на два місяці помістили під шкіру пацієнтки, щоб тканина шкіри послужила зв'язком між ним і оком. Потім ікло з фрагментом шкіри пересадили в центр ока, відновивши його оптичну систему.
Через 15 днів після повного загоєння післяопераційних ран і зняття фіксуючого око пристосування зір Торнтон відновився настільки, що вона змогла читати.

Нагадаємо, унікальну операцію з відновлення зору провели у Великобританії. 42-річний будівельник Мартін Джонс, який осліп 12 років тому, знову зміг бачити завдяки імплантації в око зуба, перетвореного на "підставку" для лінзи.

Джерело: ТСН



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1610 | Теги: Цікаво, медицина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar