реклама партнерів:
Головна » 2019 » Червень » 11 » Перший довідник про чернігівців в лавах українських армій часів Визвольних змагань 1917-1921 років
09:26
Перший довідник про чернігівців в лавах українських армій часів Визвольних змагань 1917-1921 років
Перший довідник про чернігівців в лавах українських армій часів Визвольних змагань 1917-1921 років «600 біографій. Генерали, старшини, козаки: нариси», — під такою назвою у райцентрі Мена на Чернігово-Сіверщині видано перший довідник про воїнів українських армій часів Української революції 1917-1921 років — уродженців Чернігівської області. Його автор – історик і краєзнавець, громадський діяч із Чернігова Олександр Ясенчук.

Видання є першою спробою системного дослідження участі чернігівців в арміях УНР доби Центральної Ради, Української Держави гетьмана Павла Скоропадського, діючої Армії УНР доби Директорії.

У книзі вміщено 632 біограми українських генералів, старшин і козаків. Також неабияку цінність мають 6 спогадів безпосередніх учасників бойових дій на Чернігівщині.

Автор так сформулював мету даного видання: «Донести правдиву інформацію про історичні події до мешканців прикордонних з Росією територій, перш за все Чернігівщини. Адже, володіючи правдивими знаннями про події, зокрема становлення Української держави, ми отримуємо надійне щеплення від хвороби під назвою «русскій мир».

Довідник — результат проекту «Чернігівці в Українській революції», який реалізує ГО «Атеніум» на чолі з Євгенієм Малецьким в рамках Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки — «Чернігівська громада» на підставі рішення конкурсної комісії Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації. Допомогу автору надали і співробітники Українського інституту національної пам’яті.

Олександр Ясенчук зібрав дані про борців за незалежність України часів перших Визвольних змагань 1917-1921 років з вже виданих праць і довідників українських дослідників. Він зауважив, що це далеко неповний перелік українських воїнів того часу.

Серед вражень від вивчення зібраних біографій чернігівців автор поділився насамперед таким: з тих старшин і козаків, які після поразки Української революції 1917-1921 років повірили радянській амністії і повернулися на Батьківщину, половина була знищена комуністичними репресіями 1920-х – 1930-х років, а інша половина «обдурила органи держбезпеки СССР: вони змінили місце проживання, підкоригували біографію… і вижили».

Він також відмітив, що з великих міст Чернігівщини найбільше воювали в армії УНР із обласного (тоді губернського центру) і Прилук.

Від себе зауважимо, що цей довідник корисний не тільки для істориків, викладачів, студентів, всіх, хто цікавиться історією, а також і музейникам, які до недавнього часу не знали про своїх місцевих борців за незалежність України часів перших Визвольних змагань 1917-1921 років.

Сергій Бутко,
Український інститут національної пам’яті, Чернігів






Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 835 | Теги: Чернігівщина, Олександр Ясенчук, визвольні змагання, книга | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar