реклама партнерів:
Головна » 2016 » Листопад » 23 » Постать в історії України (до 370-річчя з дня народження гетьмана Івана Скоропадського)
11:25
Постать в історії України (до 370-річчя з дня народження гетьмана Івана Скоропадського)
Постать в історії України (до 370-річчя з дня народження гетьмана Івана Скоропадського) Гетьман Іван Скоропадський знакова постать в історії України. Звичайно, аналізуючи та порівнюючи його діяльність, серед інших представників керівництва Гетьманщини, можна підкреслити основні досягнення та звершення цієї людини в українській політиці початку XVІІІ століття. Життєвий шлях І. Скоропадського був тісно пов’язаний з Чернігівщиною.
Народився майбутній гетьман України в м. Умані у 1646 році. Ґрунтовну освіту він здобув, звичайно ж в Києво-Могилянській академії, яка на тоді була однією з кращих, серед навчальних закладів Європи.
Стрімка кар’єра Івана Скоропадського розгортається за часів гетьманства Івана Самойловича. Впродовж 70-90-х років XVІІ століття він займає різні державні та військові посади: військовий канцелярист (1675-1676 рр.), чернігівський полковий писар (1681-1694 рр.), генеральний бунчужний (1698 р.), генеральним осавул (1701 р.).
Скоропадський підтримував гетьмана Івана Мазепу, і саме Івану Скоропадському довелось стати гетьманом України після Мазепи.
6 листопада 1708 року І. Скоропадський був обраний гетьманом України. Впродовж фактично 14 років він керував Гетьманщиною. Як і його попередник, Іван Скоропадський відзначився благодійництвом. Зокрема, він був ініціатором спорудження Гамаліївського монастиря. Турбувався Скоропадський і про розвиток чернігівського Єлецького монастиря.
На жаль, влада гетьмана в соціальному, економічному та навіть політичному плані, була всіляко обмежена московським царем, і це призводить до утворення у 1722 році Малоросійської колегії. Вона суттєво обмежила владу Скопадського й права українського уряду.
У цей історичний час політика московського царя в Україні набирає колоніальний та агресивний характер: розвиток української промисловості суттєво гальмується; забороняються торгові відносини Гетьманщини з Західною Європою, фінансове і економічне життя піддається під жорстокий контроль московського уряду; культурне та церковне життя зазнає утисків з усіх боків, зокрема, у цей час забороняється український друк.
Але все ж таки в таких непростих умовах Іван Скоропадський робив усе, що міг, аби боронити права української держави та інтереси її населення, протестував проти московських утисків, був проти утворення Малоросійської колегії. Коли московський «господар» вирішив ліквідувати гетьманський устрій, незважаючи на обіцянки зберігати автономні права України, Скоропадський звичайно ж не міг вплинути на дії московського царя.
Боротьба без успіху, за інтереси Гетьманщини, підірвала здоров’я Івана Скоропадський. Він помер у 1722 році. Похований український гетьман у Гамаліївському монастирі у місті Глухів. Цікаво, що його славний нащадок, Павло Скоропадський буде впливати на історію української держави, вже в інший історичний час, а саме на початку XX століття. Щоправда, це вже буде інша сторінка української історії...

Данило Рига, молодший науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1403 | Теги: історія, Чернігівщина, Іван Скоропадський | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar