реклама партнерів:
Головна » 2017 » Січень » 19 » Правління "Просвіти" про власність і мову
11:53
Правління "Просвіти" про власність і мову
Правління У приміщенні мистецької галереї «Круті сходи» зібралося правління обласної «Просвіти», щоб прийняти рішення з ряду принципових питань, що зачіпають громадські, державні й …приватні інтереси.

До товариства звернувся син покійного скульптора Василя Дубового Георгій з проханням отримати назад з галереї витвори батька. Оскільки право власності на все, що залишилося в галереї після судової тяганини з її попередніми керівниками, підтверджене за «Просвітою», то відчуження її майна в приватну власність є щонайменше проблематичним з правового боку. Вирішили проконсультуватися з юристами.

Справді «крутими» стали два наступні питання, пов’язані з проблематикою державної мови. На цю тему доповідав Микола Шкурко, член робочої групи Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України. Він звернув увагу на виконання Указу Президента України від 1 грудня 2016 року №534/2016 « Про пріоритетні заходи щодо сприяння зміцненню національної єдності та консолідації українського суспільства, підтримки ініціатив громадськості у цій сфері ».

Цей указ у п.2 в підпункті 4 зобов’язує Кабінет Міністрів України:
«…забезпечити взаємодію центральних та місцевих органів виконавчої влади з організаціями громадянського суспільства з метою підтримки ініціатив громадськості, спрямованих, зокрема, на : розширення сфери застосування української мови як одного з найважливіших чинників національної самобутності українського народу, гарантії його національно-державної суверенності… ».

Цим Указом Кабінет Міністрів України зобов’язано в тримісячний термін затвердити комплексний план заходів, в якому має бути відображено заходи щодо розширення сфери застосування української мови.

Відповідні плани мають бути розроблено й на обласному рівні. Тому слушною була пропозиція В’ячеслава Лебедя про участь просвітян в такій роботі, як тільки з’явиться відповідне розпорядження обласної влади.

Вирішили звернутися з відповідним запитом до обласної ради та облдержадміністрації.

Також ще один запит буде направлено стосовно виконання Закону України «Про державну службу», згідно з яким з 1 травня 2017 року всі держслужбовці мають надати документ про володіння державною мовою. А для цього мають бути створені екзаменаційні центри, курси з вивчення державної мови, підготовлені тести, посібники тощо. Словом, роботи – непочатий край, але ніхто й пальцем не поворухнув.

Сергій Соломаха запропонував делегувати представника товариства до створюваної Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації. Підтримали і це, бо ж буде ще одна трибуна, з якої «Просвіта» звертатиме увагу влади і громади на державотворчі завдання в цей час крутих перемін.

Прес-служба обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 850 | Теги: українська мова, Просвіта, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar