реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 3 » Представницька діяльність прокуратури реформується відповідно до вимог сьогодення
19:38
Представницька діяльність прокуратури реформується відповідно до вимог сьогодення
Представницька діяльність прокуратури реформується відповідно до вимог сьогодення Значущі зміни в роботі органів прокуратури, викликані, насамперед, ліквідацією функції так званого «загального нагляду», передбачають можливість реагування прокурора на порушення законодавства виключно шляхом подачі позовів (заяв) до суду або реєстрації кримінальних проваджень.
Враховуючи, що законодавством введено мораторій на проведення перевірок органами контролю, органи прокуратури залишаються єдиним органом, що здатний ефективно та дієво протидіяти порушенням законності, вживати заходи до поновлення прав держави, тож на безкарність правопорушникам розраховувати не доводиться.

Водночас внаслідок відсутності дієвого механізму відповідальності посадовців перед громадою, недостатнього рівня правової культури громадян інформація про ймовірні порушення законності, що потребують невідкладного реагування, у переважній більшості випадків (90%) опрацьовується органами прокуратури самостійно, за власної ініціативи. Як правило, це реагування на актуальні проблеми регіону, що викликали значний суспільний резонанс, коли органи влади або місцевого самоврядування не виконують або неналежним чином виконують надані їм повноваження для вирішення актуальних питань суспільного життя.
Тут варто згадати такі актуальні позови прокуратури області як оскарження рішення виконкому Чернігівської міської ради про підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті; щодо передачі у комунальну власність міста Чернігова приміщення Вузлової лікарні Південно-західної залізниці; визнання незаконним проведеного тендеру на закупівлю вугілля Ніжинським управлінням освіти на суму близько 2 млн грн; щодо стягнення з ПАТ «Укрнафта» більше 11 млн грн на виконання умов договорів соціального партнерства.

Крім того, в умовах реформування органи прокуратури зосередили свою увагу на найбільш актуальних питаннях життя суспільства: законності розпорядження земельними ділянками та іншим майном територіальних громад, повноти сплати коштів за їх використання; відшкодування збитків, заподіяних порушеннями природоохоронного законодавства, насамперед, незаконною порубкою лісових насаджень. Всі ці кошти надходять до місцевих бюджетів, за рахунок яких фінансується значна кількість соціальних об’єктів – шкіл, дитсадків, лікарень, здійснюється благоустрій населених пунктів та реалізуються інші заходи.

Як результат належної та злагодженої роботи, у першому півріччі 2015 року судами задоволено 464 позови прокурорів на суму майже 146 млн. грн., добровільно відшкодовано за закритими справами ще 11 млн грн, що вдвічі перевищує показники цього періоду в минулому році. Реальне виконання за рішеннями, які набрали законної сили, складає 91%.
На розгляді судів ще залишається близько 90 позовів на суму понад 100 млн грн, тож робота триває.

За інформацією прес-служби прокуратури Чернігівської області



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 940 | Теги: законодавство, реформи, прокуратура | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar