реклама партнерів:
Головна » 2015 » Березень » 8 » Примула – символ весни. Легенди
09:13
Примула – символ весни. Легенди
Примула – символ весни. Легенди Всі квіти в наших садах прекрасні і зворушливі, але первоцвіти серед них займають особливе місце. Вони першими зацвітають весною, радуючи око своєю невигадливої красою. Їх яскравим представником є примула. У садах ще не встиг зійти сніг, а примули вже цвітуть острівцями жовтих, білих, синіх та рожевих відтінків, в обрамленні зелені молодого листя.
Примулу можна зустріти на всіх континентах, головним чином у зонах з помірним кліматом. Імовірно, тому із примулою, як ні з якою іншою квіткою, пов’язано так багато легенд і повір’їв.

Від стародавніх греків. За однією з легенд, зібралися одого разу грецькі боги на своєму Олімпі, щоб вирішити долю одного юнака, що страждав паралічем. Думали-думали й ухвалили перетворити його, щоб не мучився, у квітку, аби допомагав людям позбуватися від усяких хвороб, у тому числі й від паралічу. Так і з’явилася народна назва примули – «паралічна трава».

У Великобританії ж існує легенда, що в дощ під листям й у квітках примули ховаються маленькі феї та дітки гномів, а в місячну ніч вони підвішують до примул росинки, які світяться мов чарівні ліхтарики… Не вірите? Тоді варто перевірити і поїхати у Великобританію.

Про походження цих квітів розповідають і цікаву легенду:
«Одного разу, коли апостол Петро, якому довірені були ключі від царства небесного, знаходився на варті біля входу в рай, йому раптом доповіли, що хтось, здобувши підроблені ключі, має намір проникнути туди без його дозволу. Вражений такою жахливою звісткою, апостол з переляку випустив з рук свою в’язку золотих ключів, і вона, падаючи від зірки до зірки, полетіла на нашу землю.
Бажаючи перехопити її, апостол відправив навздогін за нею ангела; але перш, ніж ангел встиг виконати наказ апостола, ключі вже впали на землю, глибоко в неї врізалися, і на тому місці виросла жовта, схожа на ключі апостола квітка.
Відтоді, додає переказ, хоча ангел, і взяв із собою ключі св. Петра назад, але слабкі відбитки їх залишилися на землі, і кожного року з них виростають квіти, які відмикають нам двері до теплої погоди, до теплого літа…».

Фотографував Сергій Черняков, «Чернігівський формат».









Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 2925 | Теги: легенди, Примула, первоцвіти, квіти | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar