реклама партнерів:
Головна » 2016 » Жовтень » 16 » Про перенесення дерев’яної Миколаївської церкви з села Городище в музей
18:22
Про перенесення дерев’яної Миколаївської церкви з села Городище в музей
Про перенесення дерев’яної Миколаївської церкви з села Городище в музей Як вже повідомлялося, у селі Городище Менського району було розібрано пам’ятку національного значення – дерев’яну церкву 1763 року. Її начебто планували перенести у музей під відкритим небом у Пирогово.
Громадськість висловила своє занепокоєння щодо руйнування храму та необхідності її реставрації.

Своє бачення ситуації з перенесенням Свято-Миколаївської церкви 1763 року побудови з села Городище Менського р-ну Чернігівської області у Національний музей народної архітектури та побуту України висловив досвідчений архітектор та реставратор Іван Биков.

Він пояснює: «Є низка фактів:
1. Миколаївська церква з Городища є унікальним витвором української народної архітектури 18 століття, яким захоплювався ще Стефан Таранушенко.
2. Миколаївська церква з Городища багато десятиліть була покинута та перебувала на межі руйнації.
3. Ініціативна група ( в т.ч і священик УПЦ КП отець Андрій) розпочала порятунок храму, після того, як отримала на це відповідне рішення Міністерства культури України. Було прийняте рішення перенести церкву у Пирогово, бо у Городищі є інша церква, а стару покинули.
4. Ініціативна група отримала дозвіл Міністерства культури на перенесення та реставрацію, пройдена комплексна експертиза проекту.
5. Проект перенесення та реставрації виконав відомий архітектор-реставратор Сергій Юрченко.
6. Зараз храму розібраному стані перенесено у Пирогово, на місце, яке погоджене з директором музею. Перенесено до зони "Полісся", до якої, власне і належить він історично, бо село Городище знаходиться у Чернігівському Поліссі.
7. Миколаївська церква 1763 року є настільки цінною пам’яткою, що, на мою думку, може прикрасити собою будь-який скансен світу. Тому, ми маємо пишатися тим, що долучилися з Вами до процесу порятунку цього шедевру національного зодчества ! І де, як ні в Пирогово йому бути ?».

Востаннє богослужіння у храмі правилося в 1960-х роках. Потім у ньому зберігали зерно, а згодом церква взагалі стояла пусткою. Вона збудована без жодного цвяха за специфічною технологією. На її стінах збереглися розписи, датовані 1763 роком. Експерти переконують, що без правильного догляду пам’ятку можна просто втратити назавжди.



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1456 | Теги: Пирогово, музей, Миколаївська церква | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar