реклама партнерів:
Головна » 2018 » Березень » 24 » Про проблеми інформаційної безпеки та розвитку інформаційного простору Чернігівщини
08:12
Про проблеми інформаційної безпеки та розвитку інформаційного простору Чернігівщини
Про проблеми інформаційної безпеки та розвитку інформаційного простору Чернігівщини Як вирішити проблеми інформаційної безпеки та розвитку інформаційного простору Чернігівської області?
Саме на це питання шукали відповідь учасники круглого столу за участю представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, які сьогодні завітали до обласного центру.

До обговорення нагальних питань розвитку медіапростору Придесення долучилися голова обласної ради Ігор Вдовенко, перший заступник голови облдержадміністрації Юлія Свириденко, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в області Ірина Сенченко, представники обласних силових структур, зацікавлених служб та громадськості, регіональні ліцензіати — представники телерадіоорганізацій.

Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення презентував основні аспекти діяльності очолюваної ним організації, серед яких забезпечення інформаційної безпеки, зокрема створення умов для стабільного мовлення на прикордонні та протистояння російській пропаганді. Пріоритетними є також розвиток українського теле- радіомовлення та кінематографу, контроль над чітким дотриманням мовних квот на радіо та телебаченні, забезпечення мовлення у зоні проведення АТО

Говорячи про діяльність Нацради з питань телебачення і радіомовлення, її очільник наголосив на її відкритості, згадавши про онлайн трансляції усіх засідань, а також відзначив досягнення на шляху дерегуляції в контексті спрощення юридичних та логістичних процедур. Одним із пріоритетів сьогодні є розвиток місцевого мовлення, адже досить часто спостерігається ситуація, коли люди добре обізнані про загальнодержавні події, однак не володіють ситуацією, яка склалася в регіоні. Тож Юрій Артеменко окремо зупинився на реалізації проекту «Радіо громад», який дозволяє при досить невеликих фінансових затратах на придбання і встановлення малопотужних передавачів забезпечити інформування жителів про основні регіональні новини.

Згадав Юрій Артеменко і про діяльність суспільного телебачення, яке наразі переживає непрості часи реформування і відсутності достатнього фінансування, стикаючись із проблемою скорочення чисельності працівників, створення якісного контенту.

Ігор Вдовенко під час засідання наголосив на важливості обговорення проблемних питань інформаційної безпеки та розвитку медіапростору Чернігівської області в колі експертів та практиків у сфері телевізійного та радіомовлення.

Коментуючи ситуацію, яка склалась в інформаційному полі Придесення, він відзначив, що в області успішно діє обласна Програма підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016–2020 роки, яка серед іншого покликана сприяти інформуванню населення області про основні напрямки реалізації та стан впровадження реформ в Україні, зміцненню інформбезпеки Чернігівщини, реалізації на території області державної інформаційної політики, забезпеченню подальшого розвитку інформаційної інфраструктури Чернігівщини, стимулюванню книговидавничої та виставкової діяльності; видання суспільно важливих творів авторів області.

За словами керівника, на реалізацію заходів зазначеної програми у 2017 році виіделно 1,1 мільйона гривень, а на 2018 рік передбачено фінансування у розмірі1,2 мільйона.

Голова обласної ради також відзначив, що четвертий рік поспіль на сході нашої країни триває збройне протистояння з агресором, невід’ємною складовою якого стала широкомасштабна інформаційна війна та розповсюдження пропаганди.

- Актуальною ця проблема є і для нашої області, що межує із Російською Федерацією. Із 22 районів Чернігівщини 7 прикордонні. Тому специфічною характеристикою Сіверщини є багаторічне засилля як російських, так і білоруських каналів, - зауважив Ігор Вдовенко.

За словами керівника, нагальною потребою сьогодення є також забезпечення покриття цифрової багатоканальної телемережі, що в нашій області охоплює до 95% території.Проте зона впевненого прийому цифрового ефірного телесигналу є значно меншою і складає від 60% до 90% території області.

Ігор Вдовенко констатував, що, на превеликий жаль, сьогодні усі ми є свідками того, що суспільне телебачення і радіомовлення в Україні стикнулося із серйозними проблемами недофінансування -50% у 2018 році.

Випробувати на собі весь негативний вплив цього процесу довелося і Чернігівщині. Восени минулого року громаду області сколихнула звістка, що правління Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняло рішення про закриття філії ПАТ «НСТУ» «Новгород-Сіверська регіональна дирекція «Сіверська» і утворення в одному з найпівнічніших міст України, що знаходиться у безпосередній близькості з Російською Федерацією, кореспондентського пункту.

- Варто відзначити, що обласна рада відразу відреагувала на резонансу подію і відправила низку звернень до Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України, Правління ПАТ «НСТУ», Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України, а також до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, де наголошувалось на загрозах і викликах інформаційній безпеці, які несе за собою ліквідація зазначеної телерадіокомпанії, - підкреслив Ігор Вдовенко та зауважив, що позицію представницького органу взяли до уваги, однак дали чітко зрозуміти: органи державної влади жодним чином не повинні втручатися у роботу незалежних суспільних мовників.

Юлія Свириденко окреслила ситуацію, яка склалась в області у зв’язку із переходом із аналогового на цифрове мовлення, а також тих проблемах, які стримують цей процес. Перший заступник голови облдержадміністрації відзначила, що жоден з регіональних та навіть національних мовників не забезпечує 100% покриття області телесигналом. Особливо проблемним забезпечення аналоговим ефірним телесигналом є у Ніжинському, Сновському районах, прикордонних частинах Ріпкинського, Городнянського, Семенівського, Новгород-Сіверського районів.

Під час засідання присутні активно задавали питання спікерам. Серед іншого учасників круглого столу цікавило, чому в остаточній редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України» у визначенні «території з особливим режимом мовлення» зникли прикордонні райони, такі як Чернігівщина. Лунали пропозиції щодо удосконалення процедури проведення конкурсів на мовлення і радіочастотне забезпечення, підіймались питання щодо особливостей відбору сюжетів для соціальної реклами тощо.

Завершилося спілкування врученням відзнак та тим, що члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення закликали представників влади, телерадіоорганізацій об’єднати зусилля та долучитися до розбудови місцевого медіапростору, активно вносити свої пропозиції щодо розбудови інформаційної безпеки та забезпечення кращого покриття українського мовлення на теренах області.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю
виконавчого апарату Чернігівської обласної ради




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 694 | Теги: інформаційний простір, телебачення, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar