реклама партнерів:
Головна » 2015 » Березень » 1 » Про роботу комунального підприємства «Зеленбуд» у 2014 році. Відео
09:17
Про роботу комунального підприємства «Зеленбуд» у 2014 році. Відео
Про роботу комунального підприємства «Зеленбуд» у 2014 році. Відео Про роботу комунального підприємства «Зеленбуд» Чернігівської міської ради в 2014 році розповів на розширеній нараді начальник підприємства Володимир Брайко.
За його інформацією, до складу зеленого господарства Чернігова належать міські насадження загального, обмеженого та спеціального користування, а це 2,1 тис. га.
Згідно договорів з основним замовником «Зеленбуд» обслуговує територію майже 800 га. Особлива увага приділяється зеленим насадженням центральних вулиць, парків та скверів, де мешканці та гості міста відпочивають найбільше.
За рік із території міста зібрано та вивезено 7,3 тис. м3 сміття. Викошено понад 300 га газонів, підстрижено більше трьох погонних кілометрів живоплоту.
Підприємством оформлено майже 6 тис. м2 квітників, в тому числі і висаджено 72 тис. цибулин квітів. Враховуючи негативний досвід минулих років, керівник звернувся до працівників міліції з проханням приділити особливу увагу клумбам. «Щорічно навесні та восени ми маємо проблему викрадення посадкового матеріалу, а саме головне – люди зрізують красу первоцвіту, яка радує око наших мешканців та гостей міста», - стурбований В. Брайко. Так, за минулий рік крадіжками було нанесено збитків місту на 16 тис. грн.
За існуючої сьогодні оцінки біологічного, санітарного стану насаджень спостерігаються незворотні процеси фізіологічного ослаблення та зниження функцій, притаманних зеленим зонам міста.
Зокрема, має місце усихання дерев, є пошкодження їх шкідниками та ураження хворобами. Зайва парусність окремих видів дерев приводить до буреломів та вітровалів. Тому в 2014 році працівниками аварійної бригади КП «Зеленбуд» було видалено майже 2300 аварійних та фаутно-небезпечних дерев.
На 80 % виконано програму зі зменшення аварійності та продовження життєвого циклу дерев тополі пірамідальної. Так, за два роки було кроновано 355 дерев, в тому числі в 2014 році – понад 220 дерев.
В. Брайко акцентував увагу, що згідно рішень виконавчого комітету міської ради підприємствам та організаціям міста дозволяється знесення зелених насаджень без виплати відновлюваної вартості, при цьому деякі рішення зобов’язують висадити дерева в трикратному розмірі за узгодженням із «Зеленбудом». Але, на жаль, у минулому році ніхто не звертався з питанням про узгодження висадки дерев, а згідно рішень необхідно було висадити 81 дерево.
В той же час, за рік робітниками «Зеленбуду» висаджено 270 дерев, 330 кущів та 350 погонних метрів живоплоту.
На погляд науковців, особливої уваги потребують рекреаційно-оздоровчі лісові масиви Чернігова, які є «фабрикою» з виробництва фітонцидів та переробки СО2 на кисень, що є запорукою здоров’я та гарного настрою людини.
70% площ лісопарків мають незадовільний санітарний стан за рахунок стиглих та перестійних тополевих і вербових насаджень, що зумовлює зниження водоохоронних, захисних функцій та естетичної привабливості лісопаркових ландшафтів. Крім того, тополевий пух є сильним алергеном.
На думку керівника КП «Зеленбуд», для покращення перспектив подальшого розвитку зеленого господарства міста необхідно передбачати вибіркові санітарні рубки, а ослаблені тополеві та вербові насадження необхідно переформовувати у стійкі аборигенні деревостани з введенням екзотичних видів дерев та кущів. «Це робота не одного року. І тут повинна діяти спеціальна програма на майбутнє, бо дерева та кущі ростуть тільки 195 днів на рік», - підкреслив В. Брайко.
Він із прикрістю відзначив, що залишились нереалізованими питання організації полігону для утилізації рослинних решток та інвентаризації зелених насаджень із винесенням у натуру земельних ділянок.
Також не продовжений термін боротьби біологічними засобами з фітофагами. Мінуюча міль продовжує шкодити каштанам, зводячи нанівець роботу останніх років.
Саме тому, вважає очільник «Зеленбуду», для міста потрібен перспективний план як оновлення насаджень, так і біологічних методів лікування з гарантією належного фінансування.
В. Брайко зауважив, що минулий рік був складним загалом для держави і нашого міста зокрема, тож зрозуміло, що це позначилось і на роботі комунального підприємства «Зеленбуд».
Великою проблемою залишаються постійні затримки розрахунків за надані послуги. На початку 2014 року дебіторська заборгованість основного замовника перевищувала 1,3 млн.грн., а станом на кінець року – зросла майже до 1,6 млн.грн.
«Підприємство змогло уникнути штрафів за невчасну сплату податків до бюджету тільки завдяки проведенню взаємозаліків через казначейство; заробітна плата протягом всього року виплачувалась із затримками. Щоб мати змогу працювати в умовах нестачі обігових коштів, ми оформили кредитну лінію, що дозволило забезпечити хоча б мінімальну потребу в пальному та інших матеріальних ресурсах. Але все одно на початку року підприємство було змушене працювати на умовах неповного робочого тижня»,- пояснив складнощі фінансової ситуації керівник.
Покращилась ситуація в травні, коли завдяки рішенню міської ради було здійснено внесок до статутного фонду підприємства на поповнення обігових коштів в сумі 600 тис.грн. Це дало змогу забезпечити підприємство матеріальними ресурсами та розрахуватися з кредиторами, внаслідок чого заборгованість значно зменшилась.
Уже в січні поточного року з підприємством 100-відсотково розрахувались за надані послуги.
Наявність обігових коштів також позитивно впливає і на виконання плану з реалізації. У 2014 році, коли компенсувалась нестача обігових коштів, план з реалізації було виконано на 105%.
Колектив КП «Зеленбуд» наполегливо працював над виконанням статутних завдань та договірних зобов’язань, результатом чого стало стовідсоткове виконання договорів з управлінням житлово-комунального господарства та перевиконання фінансового плану за доходами на 5%. Витрати перевищують запланований рівень на 4%, а собівартість реалізованої продукції фактично на рівні планових показників.
«Отриманий у таких складних умовах прибуток є доказом злагодженої та ефективної роботи колективу підприємства та профільного управління міської ради», - переконаний В. Брайко.
Крім того, в результаті роботи підприємства держава отримала податків та інших платежів на загальну суму 3,4 млн.грн.
Дещо покращилась у минулому році і ситуація з капітальними інвестиціями. За рахунок наданої пільги по земельному податку на загальну суму 78 тис.грн. вдалося придбати косарку, мотоблок та здійснити ремонт покрівлі гаражу. Загалом, розмір капітальних інвестицій за рік склав 122 тис.грн., що вдвічі більше ніж у 2013 році.
Однак основні засоби підприємства зношені в середньому на 67%. При цьому знос транспортних засобів складає 80 %. Відповідно і витрати на проведення ремонтів з року в рік зростають, у 2014 році ці витрати склали 273 тис.грн.
Незважаючи на суттєвий знос техніки, підприємство виконало планові показники, що свідчить про злагоджену роботу працівників автомобільно-тракторного парку.
Крім того, В. Брайко звернув увагу, що колектив «Зеленбуду» не лишився осторонь ситуації на Сході України. За рахунок коштів підприємства, а також утримань із заробітної плати працівників надавалась допомога Збройним Силам України та добровольчим батальйонам у вигляді автозапчастин, теплої білизни, коштів на риття протитанкових ровів – на загальну суму 41 тис.грн., із них – 25 тис. грн. за рахунок заробітної плати колективу. Також, підприємством на потреби Збройних Сил було передано два автомобілі. Керівник розповів, що в зону АТО дві робітниці відправили своїх синів, а серед працівників є один доброволець – робітник зеленого будівництва Володимир Авдієнко.
На поточний рік у планах робіт підприємства оформлення в’їздів із боку Києва та Гомеля квітучими композиціями, які даруватимуть гарний настрій та приємні враження мешканцям та гостям міста.

За інформацією КП «Зеленбуд»
Фото з архіву "Чернігівського формату", травень 2014 року.







Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1467 | Теги: Зеленбуд, квіти, дерева | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar