реклама партнерів:
Головна » 2016 » Листопад » 26 » Про садибу родини Митькевичів на вул. Київській у м. Чернігові
22:09
Про садибу родини Митькевичів на вул. Київській у м. Чернігові
Про садибу родини Митькевичів на вул. Київській у м. Чернігові Значну увагу в дослідженні та збереженні старовини Андрій Антонович Карнабед приділяв будинкам ХІХ — поч. ХХ століть, які й досі прикрашають Чернігів, нагадують нам про минуле та архітектурну велич міста.
На території колишнього передмістя «Ковалівка», на вулиці Київській — одній із старовинних вулиць Чернігова — зберігся будинок під № 12, створений у стилі модерн, який був популярним на початку ХХ ст. Різьбленим мереживом прикрашені вікна, карниз та ганок, а двері вкриті дивовижними квітами. Очевидно, створювали візерунчасте диво-мереживо майстри своєї справи.
Відомий краєзнавець і архітектор Андрій Антонович Карнабед писав: «Будинок є частиною колишнього садибного комплексу, до якого крім згаданого входив близький за розмірами і композицією другий будинок № 14, розміщений лівіше — на схід, а також флігель в глибині садиби між вказаними двома будинками. Автор невідомий».
Про подальшу долю цього архітектурного комплексу А. Карнабед пише, що він зберігся повністю до початку війни. Але в серпні 1941 року «от фашистской бомбежки сгорел флигель». Два будинки, які збереглися (№ 12 та № 14), використовувались таким чином: № 12 — до 1984 року, як дитячий садочок, а потім він був переданий Чернігівській обласній організації художників; № 14 — до 1985 року, як житловий будинок, а потім — зруйнований. «Залишився будинок під № 12, як пам’ятка житлової архітектури та історії міста, як окраса цього куточка на тлі сірих площин нової забудови».
Ця частина вулиці зазнала значних змін. Андрій Антонович зазначає, що «Відрізок вулиці від вулиці Київської до р. Стрижня (біля 900 м) за післявоєнні роки значно перебудований, на розі Леніна і Київської споруджено універмаг «Дружба», а навпроти житлові будинки за типовими проектами, новобудови з’явилися на місці «Ковалівки» з південного боку вулиці. Тут же збереглися цікаві за архітектурою зразки дерев’яного будівництва ХІХ — поч. ХХ сторіч — одноповерхові будинки з оригінальним різьбленням дверей, карнизів тощо: № 12, 21, 38…».
До речі, збереглися фотографії будинків на вулиці Київській № 12 та № 14, зроблені Володимиром Яковичем Руденком у 1980-х роках. Особливо цінним є фото останнього. Будинок двоповерховий, вікна і двері, карнизи та пілястри оздоблені дерев’яним різьбленням. Пишно прикрашений пропильним різьблення ганок, на дверях — рельєфна різьба.
Відповідно генерального плану міста Чернігова вулицю Київську планувалося розширити, тож виникла загроза знищення будинку під № 12. Але доля посміхнулася йому. Народний художник України Володимир Ємець розповідає, що він на початку 90-х років ХХ ст. шукав приміщення для Спілки художників, «оббивав» пороги владних кабінетів. Можновладці врешті виділили приміщення місцевим майстрам пензля за адресою: м. Чернігів, вул. Київська, 12. Відповідно постанови Кабінету Міністрів України цей будинок було передано у власність Чернігівської обласної організації Спілки художників України.
На сьогодні немає документально підтвердженої інформації про перших власників будинку. Разом з тим, у Списку домовласників міста Чернігова за 1908 рік вказується, що на вулиці Київській власник будинку — дружина священика Євлампія Андріївна Митькевич.
Андрій Антонович Карнабед пише, що за свідченням старожила Лозовського (помер 1971 р.) цей комплекс будинків належав священику Митькевичу — родичу відомого в Чернігові художника і педагога Митькевича Леоніда Івановича. «Но могла эта усадьба принадлежать также и Михаилу Андриановичу Митькевичу, сын которого Н. М. Митькевич до Великой Отечественной войны работал в отделе землеустройства облисполкома.
Поздне усадьба принадлежала, по свидетельству ветерана труда, народного художника Саранчева А. С. некоему Кифаренку, а Л. И. Митькевич жил у М. Г. Рашевского на Лесковице, потом по ул. Урицкого».
Немає документально підтверджених матеріалів і про те, що Леонід Іванович Митькевич мешкав у Чернігові на вул. Київській у будинках під №№ 12 та 14. Зокрема, у 2012 році в журналі «Літературний Чернігів» була опублікована стаття доцента кафедри гуманітарних дисциплін Чернігівського державного технологічного університету Тамари Андрійчук «Леонід Митькевич: трагічна доля людини та художника». Це цікаве і ґрунтовне дослідження про Леоніда Митькевича, самобутнього талановитого художника, педагога та глибоко інтелігентної людини, творчий потенціал якого був безглуздо розчавлений радянською репресивною машиною. Але, Тамара Володимирівна, досліджуючи чисельні архівні документи та літературу, не ставила за мету встановити: чи мешкав Леонід Іванович у згаданих будинках.
Але однозначно можемо стверджувати, що з цим будинком пов’язане життя знатного роду Митькевичів, який записаний до родословної книги Чернігівського дворянства.

На жаль, оригінальному будинку на вул. Київській, 12 не було надано статусу пам’ятки. Різноманітні комерційні підприємства, яким він передавався в оренду, не дуже дбали про його збереження та привабливість. З часом змінився і його вигляд: був прибудований ґанок, дерев’яні вікна замінені на пластикові, знищені деякі архітектурні деталі різьблення, зокрема на надвіконних сандриках.
У 2013 році ситуація змінилася. Керівництво місцевого осередку Національної Спілки художників України передало будинок в оренду підприємцям, які шанують старовину. Тут відкрився ресторан. Будівельникам довелося багато попрацювати та вкласти чимало коштів, щоб відремонтувати стару споруду. Зокрема, замінені також пластикові вікна на сучасні дерев’яні, на даху шиферне покриття — на металеве, навколо будинку висаджені дерева. Змінився і вигляд споруди, її дизайн розробляв відомий архітектор та дизайнер Денис Беленко. Допомагали порадами і представники Ініціативної групи «Збережи старий Чернігів», яка була створена у березні 2013 року. Відновлював елементи дерев’яного різьблення майстер художньої обробки деревини, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Андрій Каменецький.
Хочеться вірити, що підприємці та художники збережуть старовинну оселю і вона ще довго буде окрасою нашого міста.

Сергій Черняков, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».
При підготовці матеріалу використані документи Державного архіву Чернігівської області.



Будинок на вул. Київській, 14 (не зберігся).



Будинок на вул. Київській, 12 у 80-х роках ХХ ст.




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 3483 | Теги: старовина, Чернігів, Митькевичі | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar