реклама партнерів:
Головна » 2016 » Жовтень » 30 » Рибки в акваріумі: корисні поради
12:30
Рибки в акваріумі: корисні поради
Рибки в акваріумі: корисні поради Вибір рибок
Краще починати з самих невибагливих. Але це зовсім не означає, що будемо поміщати в акваріум рибок "звичайних" - річкових і озерних, та ще спійманих власноруч. Як не дивно, риби наших водойм набагато примхливіші "заморських". По-перше, їм подавай неодмінно прохолодну воду, а треба сказати, її підігрівати куди простіше, ніж охолоджувати. По-друге, вони звикли до того, що літо змінюється зимою, а зима - весною ... А найголовніше, вони заражені всілякими хворобами. В акваріумі ці хвороби моментально дають про себе знати, варто лише рибі пережити незначний стрес: скажімо, її переміщення із природнього водоймища в штучне середовище.

Інша справа - рибки екзотичні: їм потрібна вода завжди тепла, зміна пір року необов'язкова (вони ж з теплих країн), а жити в штучних водоймах вони вже давно звикли.

Значить, переконалися: вибираємо для акваріуму тільки екзотичні рибки. І не всіх підряд, навіть якщо ви бажаєте заселити своє водоймище рибами всякими-різними.

Серед тисячі видів акваріумних риб є 20-30 видів, які легко "пробачають" перші, неминучі помилки в акваріумістики.

Кардинали - родичі наших карасів і коропів, мешкають в річках Китаю. Ведуть стайний образ життя. Ікру метають поблизу дрібнолистих рослин. Ікру і мальків не поїдають. Вигодувати молодь, не маючи досвіду, складно. З родинних кардиналових риб початківцям акваріумістам найкраще взяти різні види даніо.

Неони - відносяться до сімейства харацінових. Населяють водойми Перу, Бразилії та Венесуели. В акваріумах краще приживається блакитний неон. Самці стрункіше самок. Годують риб циклопом, дафнією та іншими кормами відповідного розміру. Температура води 20 - 24 ° С.

Гуппі - населяють водойми від Центральної Америки до Бразилії. Самці дрібніші самок (самки - до 6 см), але значно яскравіше пофарбовані. Рибки дуже невибагливі. Гуппі відносяться до так званих живонароджуючих риб. Самки метають мальків, які можуть відразу харчуватися дрібним планктоном.

Їм потрібна температура води - від 18 до 24 ° С і навіть вище, але без різких температурних стрибків. Гуппі охоче поїдають будь-які рослинні і тваринні корми (підходящого розміру). Послідовним схрещуванням і відбором створені десятки порід гуппі, різних за забарвленням і формою плавників. Виведення нової породи - захоплююче заняття, яке, крім звичайних акваріумних знань і досвіду, вимагає ще й знання законів генетики. Виставки та конкурси гуппі проводяться і в нашій країні, і в усьому світі.

Пецилії і мечоносці - дуже різноманітні: виведено багато порід. Їх далекі предки потрапили в наші акваріуми з різних водойм Атлантичного узбережжя Мексики, Гватемали і Гондурасу. Риби рідко виростають більше 5-6 см.

Мечоносці вдвічі більше пецилій, самки більші за самців. Температура води для них 20-25 ° С. До корму невибагливі, проте для яскравості забарвлення бажані рослинні добавки.

Пецилії і мечоносці - живородні риби; щоб зберегти мальків, самок перед нерестом краще відсадити в окремий посуд з великою кількістю дрібнолистих рослин, у тому числі плаваючих (яванський мох, перістолістнік, річія, пістія) ... Мальки дуже великі, їх неважко вигодувати дрібним ставковим планктоном або розтертим у порошок сухим кормом.

Моллінезії - серед живонароджених риб, мабуть, "найпримхливіші": полюбляють високу температуру води (26-28 ° С), сильну аерацію, яскраве освітлення. Для кращого самопочуття риб на кожне відро води можна додати по 2-3 чайних ложки морської або в крайньому випадку кухонної (не йодованої!) солі. У корм обов'язково додають щось рослинне: добре промиту вівсяну кашу, нитчасті водорості...

Мальки у моллінезії ніжні: щоб їх зберегти, рекомендують відсаджувати самок перед нерестом в акваріум зі свіжою, відстояною протягом декількох діб водою - тієї ж температури, що в загальному акваріумі.

Макроподія - звичайні мешканці водойм на рисових полях в країнах Південно-Східної Азії. Вони дуже невибагливі до умов утримання. Завдяки спеціальному органу - лабіринту - вони можуть дихати атмосферним повітрям, а тому не дуже чутливі до якості води. Температура води може змінюватися від 16 до 30 ° С і навіть вище. Самці більші за самок і яскравіше пофарбовані. Розмір зазвичай 10-12 см. Корм ​​тваринний, відповідного розміру. Для ікри і мальків будують цікаві гніздечка з бульбашок повітря, у вигляді пінних острівців на поверхні води.

Півники, або бійцівські рибки, - отримали свою назву за постійні сутички між самцями: б'ються, немов півні. Риби населяють бідні киснем води Таїланду і Кампучії. Їх, як і макроподов, відносять до сімейства лабіринтових.

Обов'язкова для півників - висока температура води: 24-30 ° С. Корм ​​живий: мотиль, дафнія. Бажано поселити в акваріумі плаваючі рослини - річі, сальвінії, ряски... З цих рослин і піни самці півників будують гнізда, куди самки відкладають ікру. До речі, лабіринтовий апарат у мальків розвивається лише опісля декілька тижнів після викльову, тому перший час в акваріумі для їх росту має бути достатньо кисню. І лише коли мальки регулярно почнуть спливати, щоб "ковтнути" повітря, можна сміливо вимикати аерацію.

Барбуси - улюбленці акваріумістів (у нас цих риб близько 20 видів). Населяють вони водойми Південно-Східної Азії та Африки. В останні роки виведені барбуси різних кольорів. Годують цих невеликих риб живими дафніями, циклопами, мотилем, а також і сухими кормами. Температура води - 22-25 ° С. Самці барбусів пофарбовані яскравіше, зате самки повніші.

Для розмноження підходить акваріум на 8-15 літрів, в який поміщають кущик таїландського папортника або яванського моху, а на дно укладають сітку. Без такої сітки більшу частину обметаної ікри риби з'їдять. Стимул до нересту - освіження води з підвищенням температури на 4-5 ° С. Зазвичай на шосту добу молодь вже вільно плаває. Мальків починають годувати просіяним найдрібніших планктоном. У міру їхнього росту розмір корму збільшують і сортують малюків за величиною щоб уникнути канібалізму.

Золоті рибки, телескопи, вуалехвости, оранди та інші - селекційні форми срібного карася. Рибки холодноводні і не потребують підігріву води, більше того, їх слід оберігати від перегріву води в літні місяці. Зазвичай розмір їх не більше 15 - 20 см. Корм ​​з переважанням рослинної частини.

Розмноження не складне. За 15-20 днів до передбачуваного нересту самців і самок відсаджують один від одного, посилено і різноманітно годують. У нерестовий водойм заливають свіжу відстояну воду і поміщають цих риб. Для нересту використовують дрібнолисті водні рослини, капронові нитки і т. п. Риби плодовиті, і тому нерест доцільно проводити у весняно-літній період, коли багато живого "пилу". Підростаючу молодь ділять по екстер'єрним ознаками (розмір тіла, довжина і форма плавників, розмір і форма очей, фарбування і т. д.), вибираючи найбільш характерних особин.
Чим і як годувати рибок

Найкращим кормом для риб є дрібний планктон: дафнії, циклопи, яких неважко наловити влітку сачком в будь-якому ставку чи в застояній калюжі. Великих риб годують личинками комарів - коретрою і мотилем. Ці корми знаходити важче, тому їх зазвичай купують в зоомагазині.

Зберігати мотиль або коретру (розклавши їх тонким шаром і загорнувши в трохи вологу газету) краще всього в домашньому холодильнику на нижній полиці, тобто при температурі близько 0 ° С. Дуже добре заморозити живий корм у вигляді маленьких кубиків в морозильнику, при температурі мінус 18 -20 ° С. Таким чином, заготівля кормів на зиму вирішується досить просто.

Якщо немає живого корму, його може замінити сухим, приготовати з суміші сушеного планктону, мотиля з добавками вітамінів і рослинних частин - хлібних крихт, вівсяного волокна і т. п.

Останнім часом акваріумісти готують корм, використовуючи харчовий желатин. Заварюють в розтопленому желатині вівсяні пластівці, порошок з сушених дафній, гамаруса, а також додають при необхідності вітаміни. Такий корм-желе оберігає воду від негайного забруднення.

Желеподібний корм зберігають в холодильнику протягом 1-2 тижнів. Перед згодовуванням його подрібнюють до потрібного розміру гострим ножем або лезом бритви.

Заготовити риб'ячий корм - півсправи. Треба ще й правильно годувати рибок. Перш за все домовимося: у жодному разі не перегодовувати! Не тільки тому, що риби "ожиріють". Вони можуть загинути. Все відразу не з'їдять, а зайвий корм зіпсує воду акваріуму. Тому, як би не хотілося нагодувати рибок (вони так і накидаються на їжу!), утримайтеся від цього, щоб не погубити своїх вихованців.

Отже, головне правило: краще недогодувати, ніж перегодувати! Оскільки частіше одного-двох разів на день годувати риб зазвичай не вдається, то норма - така кількість корму, яку риби з'їдають за 5-10 хвилин. Залишки корму (особливо це стосується сухих і самостійно приготовлених кормів) слід негайно видаляти з акваріуму, інакше вода зіпсується і риби загинуть. Причина цього - розвиток безлічі шкідливих бактерій. Вони споживають величезну кількість кисню, без якого, як відомо, більшість риб швидко гине. Крім того, ці міріади бактерій виділяють у воду отруйні речовини (перш за все - аміак).

Якщо рибки захворіли

У риб досить багато різних захворювань. З живим кормом, рослиним, новими тваринами в акваріум часто потрапляють хвороботворюючі бактерії, грибки, віруси, які довгий час ніяк себе не проявляють.

І раптом ... рибка захворіла. Кидається, стає неспокійною, полохливою, стискає плавники, важко дихає, на тілі з'являються виразки, ранки, білясті нитки. Все це сигнали: з рибкою сталося щось недобре.

Раптовий спалах захворювання (епізоотію), здавалося б, благополучному акваріумі можуть викликати перегодовування, різке зниження температури. У таких випадках треба відразу привести все в порядок і лікувати риб в цьому ж акваріумі, використовуючи методи, описані в спеціальній літературі. Для цього у воді розчиняють антибіотики: тетрациклін, левоміцетин, біцілілин-5 та ін. (50 мг на 1 л води), барвники: метиленна синь (0,3 г на 100 л води), діамантовий зелень та ін. (1 г на 100 л води), кухонну сіль (1 столова ложка солі на 1 л води), марганцевокислий калій, мідний купорос і т. п. Для гарантії рекомендується спочатку випробувати обраний засіб на одній рибі з типовими симптомами хвороби, а лише потім лікувати інших мешканців. Інакше можна отруїти всіх риб.

Однак у риб'ячих хвороб, причин так багато, що поставити правильний діагноз, і призначити потрібне лікування буває дуже важко (особливо початківцю акваріумісту). Тому треба завжди пам'ятати, що у риб лікувати хворобу набагато важче, ніж запобігти її. Це вдасться, якщо строго дотримуватися всіх правил догляду за акваріумом, правильно годувати ваших вихованців.

Ну а якщо рибка все ж захворіла, слід звернутися за допомогою або до спеціальної літератури, або до досвідченого аквариуміста.

Займаючись акваріумом, треба пам'ятати, що ми створюємо для наших риб нове середовище проживання. Від того, наскільки ми зуміємо наблизити його до природного і схожого на те, до якого риби звикли, залежить їхнє життя.

Як шкода, коли через недбалість, неакуратності гинуть риби, рослини, мутніє вода в акваріумі. Таке поводження з беззахисними тваринами і рослинами жорстоке. Краще тоді зовсім не заводити акваріум.

Природу треба берегти. Навіть відловлюючи корм для акваріуму, візьміть за правило: не брати його більше, ніж потрібно, не кидати на землю рибок, які випадково попалися, личинок водяних комах, тритонів, пуголовків, жуків ... Залиште все це у воді. Акваріум - дивовижний світ в скляних берегах - дає всім нам необмежені можливості захоплюючих спостережень, пошуків, навіть виведення нових порід риб.

Джерело: Острів знань



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1620 | Теги: акваріум, рибки, Гуппі | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar