реклама партнерів:
Головна » 2018 » Грудень » 2 » Романтичні будівлі Прилук
14:06
Романтичні будівлі Прилук
Романтичні будівлі Прилук На жаль, час, війни і низка архітекторів міста зробили свою чорну справу: Прилуки втрачають неповторне обличчя, перетворюючись на типове сучасне містечко без древніх історичних коренів.
На світлині В.І.Маслова початку ХХ ст. - унікальна споруда на розі вул. Київської та Гімназичної, кам'яниця XVIII ст., котра знаходилася у садибі нащадків гетьмана Івана Скоропадського. Для мешканців міста вигляд будівлі нагадував одну із споруд середньовічної лицарської фортеці - башта, вузькі вікна-бійниці... Козацько-старшинський рід Скоропадських дав Україні двох гетьманів і залишив по собі згадку у Прилуках цім кам'яним витвором мистецтва.
З часом, у 1874 році, садибу нащадків Скоропадського з новим двоповерховим букдинком, побудованим на початку ХІХ ст., у поміщиці Скоропадської міська управа придбала для гімназії, а у камя'ниці розташувався адміністративний відділ. Навчальний заклад був заснований з ініціативи і підтримки відомого громадського діяча, почесного громадянина м. Прилук Григорія Павловича Галагана.
Йшли роки, первинний вигляд камяниці втрачався, приміщення руйнувалося, перебудовувалася, від башти не залишилося практично нічого.
Нині відремонтована будівля належить комунальному підприємству "Телекомпанія "Прилуки", заснованому 25 жовтня 1995 року. Ось коротка характеристика: "Канал мовлення - 41.
Регіон мовлення - м. Прилуки, Прилуцький, Варвинський, Ічнянський р-ни Чернігівської області; Пирятинський, Гребінківський р-ни Полтавської області; Згурівський, Яготинський р-ни Київської області. Потенційна глядацька аудиторія - 400 000 чоловік".
Старовинна світлина все ж таки нагадує про минулі шедеври будівництва у нашому місті. Можливо, колись це зображення стане у нагоді для повернення кам'яниці первинного вигляду. Мрії збуваються.

Джерело: Товариство "Краєзнавець" ім. Василя Маслова



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 816 | Теги: краєзнавство, Іван Скоропадський, Прилуки | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar