реклама партнерів:
Головна » 2016 » Вересень » 26 » Шахраї діють за "обкатаними" схемами - громадяни продовжують їм вірити
21:41
Шахраї діють за "обкатаними" схемами - громадяни продовжують їм вірити
Шахраї діють за Поліція нагадує жителям Чернігівщини про необхідність проявляти пильність і розсудливість, коли вам телефонують особи, що представляються банківськими працівниками, правоохоронцями та комерсантами.

Одним з найпопулярніших способів видурювання шахраями грошей у довірливих громадян є схема, коли вони телефонують пенсіонерам, представляються працівниками банку і випитують конфіденційну інформацію про реквізити рахунку.

Після цього зловмисники знімають з рахунків потерпілих всі кошти. Так було 19 вересня в Чернігові і Ніжині, коли громадяни повідомили самозванцям реквізити карткового рахунку і в результаті втратили 3000 і 1589 гривень відповідно.

Поліція радить в подібних випадках усі питання, пов’язані з фінансами, вирішувати клієнтам особисто в банківських установах, а не в телефонному режимі.

Також 19 вересня шахраї зателефонували жительці Чернігова і повідомили їй про нібито виграш автомобіля "Volkswagen", але, мовляв, потрібно сплати деякі платежі. Зраділа жіночка слухняно перерахувала шахраям 8800 гривень і почала чекати автівку. Зрозуміло, що ні про який виграш не йшлося.

Правоохоронці закликають громадян пам’ятати про безкоштовний сир у пастці для довірливих.

Дотепер зловмисники продовжують розповідати довірливим батькам історії про родичів, які потрапили у складні життєві ситуації і що для вирішення питання потрібні гроші. На цю вудку потрапила й чернігівська пенсіонерка, якій подзвонили вночі і сказали, що син став винуватцем ДТП. Старенька мати віддала кур’єру шахраїв 1500 доларів і тільки згодом зателефонувала сину та з’ясувала, що з ним все гаразд, а її ошукали.

Поліція в подібних ситуаціях радить не втрачати голову і першим ділом зв’язатися з самими «потерпілими» аби мати інформацію з перших уст, не варто довіряти й добродіям, які серед ночі лякають родичів звісткою про те, що син (брат, чоловік) потрапив у поліцію. В такому разі не полінуйтеся зателефонувати до чергової частини і встановити істину. Це збереже вам нерви, гроші і репутацію.

Поліція також продовжує реєструвати факти шахрайств під час покупок в Інтернеті, коли клієнт перераховує гроші за товар, а потім його не отримує. Так, молода чернігівка на сайті безкоштовних оголошень вирішила придбати швейну машинку і перерахувала продавцеві в якості передоплати 2300 гривень, але через деякий час отримала повідомлення через сторінку в соцмережі, що гроші їй не повернуть та оплачений товар вона не отримає.

Радимо під час Інтернет-комерції оплачувати товар виключно після його отримання. Такий формат розрахунків не дасть шахраям жодного шансу.

Інформація про події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу Ураїни (шахрайство) - арається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

За матеріалами сектору комунікації
поліції Чернігівської області.




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 876 | Теги: злодії, Чернігівщина, шахраї | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar