реклама партнерів:
Головна » 2015 » Березень » 7 » Шевченківські твори оживають у руках Петра Печорного. Фото
09:15
Шевченківські твори оживають у руках Петра Печорного. Фото
Шевченківські твори оживають у руках Петра Печорного. Фото Із приходом весни ми згадуємо Тараса Шевченка і, знаючи ціну Кобзаревого слова, щоразу звертаємось до нього за натхненням і силами жити й творити. Така думка була озвучена Андрієм Острянком, генеральним директором Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» 27 лютого під час відкриття персональної виставки кераміки народного художника України, професора, лауреата Національної премії імені Т.Г. Шевченка, відомого художника-кераміста Петра Печорного.
На експозиції була представлена колекція із близько 30 декоративних тарелів — єдина свого роду інтерпретація в кераміці Шевченкових поезій унікальна. Художню виразність експонатів підсилюють рядки та сцени загальновідомих творів. Загалом Шевченківська тема проходить через усю творчість Петра Печорного. Фахівця декоративно-прикладного мистецтва надихають фольклорні мотиви, події народного життя, традиції та сам дух українства. Переплавлені в горнилі його творчої фантазії шедеври відзначаються лірично-пісенним настроєм. За словами мистецтвознавців, ці тарелі, які були відзначені Шевченківською премією, є вершиною творчої майстерності автора, а на думку його деяких колег, за геніальністю наближені до творчості великого поета.
Сам Петро Петрович визнає, що робити таку кераміку, де вирують три прадавні стихії — глина, вогонь і вода, досить непросто. «Це складна технологія. Кожну річ треба випалити при температурі 1000 градусів, а ще дуже складний розпис, і ви бачите результат, — розповів автор. — Це унікальна колекція. Тому що поки нема нікого ні в Україні, ні в світі, хто б узявся зробити ілюстрації до поезій Шевченка в кераміці. Кераміка — це
вічний матеріал, і я гадаю, що мої роботи залишаться на віки. Вони залишаться в Україні, а саме — у музеї Т. Шевченка в Києві».

Інга ВІТКОВСЬКА, Чернігівські відомості
Фото володимира Коваля

























Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1165 | Теги: Чернігів стародавній, Петро Печорний, керамічні тарелі | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar