реклама партнерів:
Головна » 2017 » Серпень » 13 » Що викопали ніжинські археологи в Новгород-Сіверському?
19:53
Що викопали ніжинські археологи в Новгород-Сіверському?
Що викопали ніжинські археологи в Новгород-Сіверському? 17 днів тривала експедиція ніжинських археологів в Новгород-Сіверському. Працювали натхненно, злагоджено, із запалом. Приїхали окриленими й щасливими. Відчувалося, що похвалитися їм є чим.

Про перші враження та віднайдені “трофеї” запитуємо в керівника експедиції, доцента кафедри всесвітньої історії й міжнародних відносин НДУ імені М.Гоголя Івана Кедуна.

– Взагалі експедиція пройшла просто чудово. Якщо минулого року ми мали деякий “вінегрет” знахідок X – XVIII століття, то цьогоріч усі об'єкти були синхронними – датуються лише XII століттям. Але це водночас не зменшує їхньої цікавості й унікальності.

Ми отримали велику кількість знахідок. Серед них – предмети побуту, прикраси (браслети, кільця). Є навіть одна сережка. Також дуже багато зброї (вістря стріл, сулиця), рештки обладунків (кольчужні кільця). Не можу не виділити сакральну категорію знахідок, до яких належить натільний хрестик візантійського зразка, віднайдений нами.

Усі ці речі чітко окреслені XII століттям. Це свідчить про те, що та частина міста, де велися розкопки, у XII cтолітті була активно заселена. У перевідкладених шарах ґрунту є матеріали X століття й більш пізніх часів, що говорить про те, що територія знову ж таки активно заселялася й у XII cтолітті була перебудована забудова X століття на цьому місці.

Загалом, усе було гарно, крім погоди. Дуже хочеться відзначити, що коли роботи проходять спільно, то постає набагато більше можливостей. Ми ж працювали спільно з Чернігівським національним педагогічним університетом на чолі з Оленою Євгенівною Черненко.

У Новгород-Сіверському роботи тривали набагато довше, ніж у Ніжині. Там більш досліджена площа, клас пам'яток також трохи більший. Тому маємо зовсім інші результати та матеріали. Але, як кажуть, для того, аби не втрачати кваліфікації, потрібно працювати над різними пам'ятками.

-Якщо порівнювати розкопки на території Покровської церкви та в Новгород-Сіверському, де працювати було краще та цікавіше? Де легше, а де важче?

По знахідкам кількість приблизно однакова. Працювати в Ніжині, звичайно, легше, адже не треба жити в наметах. Ти вдома й одночасно працюєш. Це полегшує діяльність. Не треба витрачати зайві кошти на харчування й загалом на експедицію.

У Ніжині вперше знайшли давньоруську будівлю – підтвердилось припущення щодо існування давньоруського поселення, “біла пляма” в історії міста повністю відпала. Для Новгород-Сіверського ж споруди XII століття є просто черговими об’єктами XII століття, які були досліджені до цього на території міста. Воно цікаво, але ноу-хау там можна сказати – нема.

– Ще на початку експедиції Ви хотіли знайти та дослідити пам'ятки часів монгольської навали та литовсько-польської доби, аби розкрити “білі плями” в історії Новгород-Сіверського. Чи вдалося Вам це та чи збулися Ваші сподівання?

Поки що, на жаль, не пощастило. Минулого року такі були, цьогоріч щось “підкачало”. Мабуть, треба було посунутись на два метри лівіше, правіше чи нижче (посміхається). Проте це все одно відбудеться та пощастить більше. Це питання часу.

Якщо Ви собі уявите сучасне місто, то Ви ж його не бачите, коли закладаєте розкоп. Ви можете закласти його між будівлями чи на дорозі, але не отримати решток фундаменту будівлі. Іншим разом може й пощастити.

Цього року ми зробили найголовніше – віднайшли давньоруське поселення в Ніжині. Тепер треба з'ясовувати його планування, розміри, спосіб життя населення того поселення. Є багато планів, тож сподіваюсь у майбутньому нам вдасться їх успішно реалізувати.

– Чи мали якісь суттєві проблеми в експедиції?

Головною нашою проблемою була погода. Дощило і в нас. Другою проблемою можна було назвати фінансування, яке здійснювалось в межах Обласної програми Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Шевченка. Дуже гарно, що Програма є, адже вона дала можливість провести наші роботи належним чином.

Обласна програма спрямована під Чернігівський університет. Експедицій фактично було дві: чернігівська займалася розробкою головних наукових тем в межах виконання Обласної програми, а ніжинська – переважно охоронними археологічними дослідженнями. З Оленою Євгенівною Черненко ми вже багато років працюємо разом, тож Новгород-Сіверська експедиція є нашою спільною справою.

– А як щодо коштів з міського бюджету? Надходили гроші лише з Чернігова?

Цього року кошти з міського бюджету на Новгород-Сіверську експедицію не надходили. Але є домовленість, що наступного року міська влада виділить нам значну суму грошей на дослідження. У вересні займатимусь цим питанням. Якщо все вдасться, то наступного року кошти на експедицію ми зможемо отримати.

Археологія – досить дорога штука, особливо виїзна археологія. Тому треба досить багато грошей, щоб мати повноцінну експедицію. Аби їхати, потрібно приблизно 30 чоловік. Усіх же треба нагодувати, поселити, відвезти/привезти і т.д. Це ж несе певні затрати.

– Чи можна вважати експедицію в Новгород-Сіверському унікальною? Чим вона відрізнялась від попередніх?

Кожна експедиція по-своєму унікальна та цікава.

Попередні експедиції в нас були пов'язані з практикою студентів, основну масу яких складали зрозуміло чому студенти-практиканти. Цьогоріч – наукові співробітники, тому експедиція вперше за мій час керівництва є повністю професійною. Ми мали зовсім інший клімат, швидкість та якість роботи. Це, звичайно, можна назвати кроком вперед.

Працювати з професіоналами своєї справи – набагато легше й ефективніше, ніж коли працюють студенти, яких потрібно багато ще чому навчити. Справа в тому, що в археології досить багато таких речей, а під час студентської практики вони гальмують роботу всієї експедиції. Ми дуже любимо студентів. Вони молодці, проте студенти не мають певних професійних навичків, які необхідні в роботі. Усе ж, їх комусь потрібно вчити, тому, звичайно, у подальшому залучатимемо їх до роботи в різних експедиціях.

– Що є головним рушієм успішної експедиції?

Натхнення всіх учасників експедиції. Новгород-Сіверська експедиція, як і ніжинська, розпочиналась на добровільних засадах. Поки буде натхнення – працюватимемо з запалом та любов'ю до своєї справи. Бажано, щоб ніхто не заважав це робити.

P.S: Побажаємо ж ніжинським археологам плідної успішної праці та вдалих унікальних знахідок у майбутньому!

Джерело: nizhyn.in.ua



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 731 | Теги: археологи, Новгород-Сіверський, Ніжин | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar