реклама партнерів:
Головна » 2016 » Квітень » 22 » Символіка Соціалістичної партії України не відповідає декомунізаційному законодавству
18:11
Символіка Соціалістичної партії України не відповідає декомунізаційному законодавству
Символіка Соціалістичної партії України не відповідає декомунізаційному законодавству 12 квітня 2016 р. Міністерство юстиції України своїм наказом № 1097/5 затвердило правовий висновок, комісії з питань дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 11 квітня 2016 р. № 12 «Про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки Соціалістичної партії України вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
У наказі Мінюсту зазначено: «Визнати, що символіка Соціалістичної партії України не відповідає частині першій статті 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в України та заборону пропаганди їхньої символіки».

У правовому висновку дано опис цієї символіки СПУ, що підпадає під заборону: «Видами символіки є емблема, прапор. Емблема являє собою розкриту книгу, права половина якої перекрита молотом і серпом, у якій бронзовою фарбою вписано пшеничний колос. Це зображення опоясує напис «Соціалістична партія України», розділений п’ятикутною зірочкою. Прапор – червоне полотнище розміром 90 см х 120 см, у верхньому лівому куті якого містяться зображення жовтою та чорною фарбами розкритої книги, праву половину котрої перекривають зображення в тих же кольорах молота і пшеничного колоса, стилізованого у формі серпа із написом жовтою фарбою чи жовтими нитками «Соціалістична партія України», який має вузьку окантовку чорного кольору».

ДОВІДКОВО. У частині першій статті 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» вказано: «Виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів на всій території України заборонено».
У підпункті «в» пункту 4 частини 1 статті 1 цього закону ця символіка описана так: «прапори, символи, зображення або інша атрибутика, в яких відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала), молота та п’ятикутної зірки».

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 909 | Теги: декомунізація, Соцпартія, символіка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar