реклама партнерів:
Головна » 2017 » Липень » 17 » «Сіверські обійми» на правому березі Десни
09:41
«Сіверські обійми» на правому березі Десни
«Сіверські обійми» на правому березі Десни Уявляю, як би міг завершитися весь сей захід, коли б на нього ризикнув завітати московитський гість!? А колись же їх запрошували? І вони приїздили. Бігали містом, гарцували на байках, розповідали на прадавній українській землі нісенітниці про щось «общєє»!? Від «корнєй» - до «єдінай історіі». Слава Богові - скінчилось. І гуманітарії з-за «порєбріка» більше не ризикують ступати на Сіверські терени. Адже «в Українє нашіх войск нєт». Ну й добре!
Днями у Новгороді-Сіверському відбувся невеличкий здвиг. Фестиваль «Сіверські обійми», запропонований громадською організацією «Творчо-спортивне об’єднання «ШиКО» з обласного центру та підтриманий міською владою. До речі, подібні тусовки на березі Десни провідному модератору дійства Олегу Кошевому вже вдавалось збирати кілька разів у Новгороді-Сіверському під брендом «Сіверський акорд»? От тільки, за його ж словами, фестиваль той «сів на мілину», а теперішньому визначено «зійти з мілини у подальше плавання»!?Що ж, як кажуть, «великому кораблю - велике плавання». А в цім контексті не зайвим буде нагадати, що останніми роками найпівнічніше українське містечко подібного гатунку «фестивалі» у привабливих «обгортках» зустрічає часто. Навіть публіку вже навчили «любити» незатійливі сценарії, по повній прислуговуючись історичним гаслом «хліба та видовищ!»
Разом із тим, у цій любові є й позитив. Оскільки стомленому соціальними негараздами місцевому товариству кількагодинний відпочинок у підніжжя монастирської гори з порцією незабутнього подиху деснянського бризу обов’язково додасть омріяного щастя! А мляві будні енергетикою симпатичних мелодій гітарних акордів разом із полум’яним словом талановитих аматорів рими просто неба обов’язково постануть у свіжих фарбах! А ще - гості з сусідніх теренів наживо! Київ, Чернігів, Шостка… Вони з задоволенням прибувають на фестиваль «народної творчості та бойових мистецтв». Перш за все вабить місто! Своєю історією, знайомою зі шкільних підручників. Ось під’їхали і сябри з Білорусі. І публіка швидко налаштовується на позитив. Пересуваючись піщаною ковдрою пляжного майданчика народ слухає гитару, разом з авторами живе з героями зрозумілих поетичних сюжетів. А гурмани з задоволенням дегустують козацькі напої з УКРАЇНСЬКОГО меду, лікувально-оздоровчі настоянки, не поспішаючи пережовуючи шматочки задимленого шашлика від дбайливих господарів!
Відкриття заходу несе вздовж Десни потужну мелодію Державного Українського Славеня та Гімна Білорусі. Останнього, здається, наша публіка ще не чула на своїй землі, а тому очі багатьох дівчат та хлопів виказують здивованість, а за мить - співчуття, бо найповажніша пісня сусідньої держави звучить на московитській(?), а не на рідній - білоруській мові.
Щасливих хвилин додає відсутність на фестивалі московитів. Їм на Козацькій Сіверщині не місце! Їхня країна - окупант Української території, а гуманітарна еліта мало не у повному складі «освячує та виправдовує» путинську агресію. Натомість, освічена публіка провінційного містечка виявляє увагу до представників столичної богеми та іноземних гостей. Зрозуміло, що їхня присутність додає серйозності заходу та впливає на зростання рейтингу чергового культурно-спортивно-розважального творіння на правому березі Десни. Як і має справцювати, за міркуваннями організаторів, на перспективу успіху фесту і переповнена «кучерявими» номінаціями програма заходу. Чого тут тільки не знайдеш! Є народні «родзинки». Як от «юшка від голови міста»! Ексклюзивно «Правому Берегу Десни» пан Олег Бондаренко розповів, що особисто куховарив! І з ініціятивою впорався відмінно, бо нагодував смачною юшкою сотні півтори фестивальників! Навіть народний депутат Юрій Мирошниченко теж був помічений з мискою у черзі за ексклюзивною стравою від очільника Новгорода-Сіверського. А всього закипіло на вогню 80 літрів фірмової «смакоти»!
Звичайно наш швидкоплинний час й надалі породжуватиме нові та цікаві ідеї та пропозиції від активної частини суспільства. У частині всіляких розваг. Особливо - від молодого прошарку. І то прекрасно, коли й у Новгород-Сіверщині з’являтимуться креативні проекти. Навіть серйозні фестивальні дійства. Разом з тим, нам варто прагнути до амбіційних проукраїнських видовищ, з яскравими національними «фішками», міським колоритом та з принциповою позицією ДЕРЖАВНОЇ мовності. Бо «двоязичність» вже й правому березі Десни - атавізм із підтанцьовок московитам.
Порадували гості з Білорусі. З їхніх вуст звучало чимало творів - поетичних та пісенних мелодійною білоруською. Гомельчани Дмитро Нілов, Сергій Старіков та Федір Бусол у спілкуванні з журналістами «Правого Берега Десни», як і зі сцени, демонстрували пристойне розуміння української мови, бо зовсім не мали зостережень та прохань «пєрєйті на панятний єзик!» А пан Сергій Старіков зауважив, що навіть вивчав в універі українську мову. Мало того, гості з задоволенням працюють на перекладах, читають українські видання. Тому й обіцяли стати читачами популярного на Новгород-Сіверщині часопису «Правий Берег Десни», зважаючи на ширення світом його електронної версії.
Українське обличчя заходу на Десні у Новгороді-Сіверському на своїх плечах, окрім кількох учасників концертної програми, тримали Сергій Пантюк та двоє козаків, прислуговуючих своєю продукцією на дводенній тусовці. І коли столичний гість вдало правив УКРАЇНСЬКИМ СЛОВОМ, то гості з Сумщини та Житомирщини Сергій Рубаник та Микола Ейстонт усім своїм єством – від чуба, вусів та відповідного етновбрання, з головним атрибутом козацтва - конем, не давали забути публіці, що вони - УКРАЇНЦІ!
Отже, дійство започатковане. З назвою, модераторами, співорганізаторами та першими учасниками. А чи стати йому чимось серйозним, претендуючи на серйозний чинник культурного життя Новгорода-Сіверського, або зайняти місце серед чергових проектів-«одноденок» і відправитись в архів - покаже життя. Наразі ж зрозуміло лишень одне, що сьогодення дарує гарантовану перспективу проектам із виразною УКРАЇНСЬКОЮ складовою та неповторними «родзинками», властивими тільки життєпису міста, району, області! Тож, дай Бог!

Джерело: Борис Домоцький, ""На варті українства""







Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 866 | Теги: Сіверські обійми, Борис Домоцький, Новгород-Сіверський | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar