реклама партнерів:
Головна » 2016 » Грудень » 8 » Сміттєпереробка «по-польськи» у Чернігові. Відео
19:27
Сміттєпереробка «по-польськи» у Чернігові. Відео
Сміттєпереробка «по-польськи» у Чернігові. Відео Наступного тижня до Чернігова має приїхати польський фахівець, який допоможе керівництву міста визначитися, де розпочати будівництво сміттєпереробного заводу, про це журналістам заявив міський голова Владислав Атрошенко.
Керівництво міста заявило про намір, спільно з польськими інвесторами, збудувати завод, який переробить зібрані на полігоні твердих побутових відходів «багатства» і позбавить обласний центр сміттєвої проблеми. Отже про те, як поляки пропонують утилізувати тонни чернігівського непотребу, та чим така перспектива виллється для містян — докладніше у матеріалі наших кореспондентів.

Чернігівський полігон твердих побутових відходів експлуатується вже п’ятдесят п’ять років. За цей час, за оцінками експертів, тут накопичено від двох з половиною до п’яти мільйонів тон відходів життєдіяльності міста. Практично кожного року влітку на міському сміттєзвалищі стаються пожежі. Як наслідок маємо страшенний сморід та постійну загрозу екологічної катастрофи.

Вихід із ситуації — будівництво сміттєпереробного заводу. Його зголосилися побудувати польські інвестори. Йдеться про машинобудівну компанію Цегельского, яка пропонує повний цикл переробки несортованого сміття.

Тим більше, що чернігівці не привчені сортувати сміття, тож процес звикання може бути довготривалим, а від-так будувати завод, який працюватиме із сортованими відходами просто нерентабельно.

Принцип же, запропонованого поляками, переробного підприємства простий — сміття подрібнюється і завантажується до автоклава — це такий собі подвійний термос, де в основній колбі знаходиться сміття, а зовнішній — розігріта до 125 градусів пара, за допомогою якої відбувається стерилізація відходів. Таким чином відбувається очищення та зменшення відходів в об’ємі. Далі етап механізованого сортування колишнього сміття на вісім субстанцій: біомасу, скло, метал, пластик тощо. І лише 8% від загальної кількості відходів потребуватимуть захоронення чи подальшої утилізації.

Войцех Венцлавек, голова правління АТ «І.Цегельскі-Познань»: «Скло, метал — все, що виходить в результаті нашого сортування сміття. Це є продукти, які ми хочемо пропонувати для, наприклад, металоперереобних заводів. Варто зазначити, що обробка в автоклавах не лише стерилізує всі ці жерстяні, або металеві деталі, а й очищає, наприклад, від фарби та інших речовин. Тож ви бачите, що 95% того, що ми переробляємо стає продуктом. Тож, відходи, сміття, яке ще вчора було проблемою, завтра може стати для нас джерелом прибутку».

Вже наступного тижня до Чернігова має прибути спеціаліст компанії «Цегельскі», який допоможе керівництву міста прийняти рішення щодо місця майбутньої забудови. Наразі варіантів два: переший — безпосередньо поблизу полігону, другий — на території ТЕЦ.

За словами Владислава Атрошенка будівництво високотехнологічного переробного заводу обійдеться місту не більше ніж у 35 мільйонів євро, і це один із найдешевших варіантів. Кошти на будівництво у кредит братимуть поляки під три відсотки річних, а Чернігів протягом десяти років «викупатиме» завод.

Більше того, якщо міські депутати приймуть рішення про втілення в життя цього проекту, а саме від них залежить його реалізація, то міська рада укладе угоду з переробниками, що регламентує вартість утилізації на рік, і всі затрати візьме на себе.

Але разом з тим, наголосив міський голова, сьогодні кожен чернігівець сплачує за утилізацію несортованого сміття трохи менше шести гривень. В той час як середній поляк за ту ж послугу викладає 20 злотих, приблизно 140 гривень. Тож якщо не бути готовим до витрат, то й починати розмову не варто.

Втім, серйозно ламати списи об цю тему депутати почнуть не раніше наступного року, коли голосуватимуть по цьому питанню.

За інформацією телекомпанії "Сіверцентр"





Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 993 | Теги: Польща, Чернігів, сміттєпереробний завод | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar