реклама партнерів:
Головна » 2018 » Березень » 28 » Тактика РФ у соцмережах: пересварити українців між собою
18:15
Тактика РФ у соцмережах: пересварити українців між собою
Тактика РФ у соцмережах: пересварити українців між собою У рамках майбутньої президентської кампанії в Україні буде кілька ліній російського впливу в соцмережах.
Про це пише політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко у своєму блозі на nv.ua.

Він зазначає, що основна маса української аудиторії все ж черпає інформацію з телевізора. З точки зору отримання новин, інтернет і соцмережі охоплюють не більше як 50% населення. А з точки зору активного отримання інформації, ця частка ще менша.

«До того ж, частина активної аудиторії соцмереж взагалі не ходить на вибори, на відміну від телевізійної. Наша партія телевізора куди активніша, ніж партія соцмереж. А тому і вплив на наші вибори буде меншим, але все ж таки буде», – вважає політолог.

Справа в тому, що український Facebook дуже сегментований, пояснює він: «Є умовна аудиторія патріотів, є любителі/не любителі Порошенка, є різні критики – тут гратимуть, як у США, за настроєм. Російські спецслужби і всі, хто працює на фронті інформаційної війни в Росії, знавці своєї справи. Треба віддати належне – вони працюють не в лобову, а на внутрішніх українських конфліктах».

На думку Фесенка, буде кілька ліній російського впливу в соцмережах.

По-перше, гра на настроях – посилення конфліктів, роз’єднаності, емоцій «зрадофільства» і розчарування. Спробують мобілізувати електорат на користь проросійських кандидатів – від Рабиновича до Бойка.

На протилежному фланзі майданних і постмайданних партій буде дещо по-іншому. Тут ставка на роз’єднання і розкол аудиторії. Ті, хто поділяє європейські цінності і підтримував Майдан, почнуть між собою воювати. Додатково потрібно посилити депресивні настрої так, щоб більшість людей з подібними переконаннями не пішли на вибори.

Ну і третя група, за словами Фесенка, – це ті, хто перебуває в стані гострого політичного неврозу або «під синдромом Савченко». Тобто люди, які відчувають вкрай агресивне ставлення до влади. Ідея полягатиме в тому, що змінювати владу потрібно силою, а не за допомогою виборів.

«Методи захисту від подібних тактик існують. Найефективніший – залізна завіса. Кажуть, що проти лома немає прийому. Але це тільки в прислів’ї так, в Інтернеті все інакше. Так, існують програми, що дозволяють обходити блокування російських соцмереж, але їх заборона все ж істотно знизила вплив пропаганди на наш інформаційний простір».

Заборона російських телеканалів спрацювала ще краще. Звичайно, їх українська аудиторія була не такою великою, але як показала ситуація з Кримом і Донбасом – вплив россТВ виявився дуже сильним. Залізна завіса – найпростіший, нехай і не стовідсотковий метод впливу на ситуацію», – переконаний політолог.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 696 | Теги: Фесенко, російський вплив, соцмережі | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar