реклама партнерів:
Головна » 2016 » Червень » 12 » Турнір з шахів. Грають юніори
13:08
Турнір з шахів. Грають юніори
Турнір з шахів. Грають юніори Вже традиційно весною та на початку літа в Україні проходять фінали першостей юнаків та дівчат у різних вікових групах. Як правило, спершу проводиться головний турнір – з класичних шахів, а два останні дня відводяться для турнірів із швидких шахів та бліцу.
Нині у Чорноморську (Одеська область) розпочався турнір серед юнаків та дівчат до 8 років. А наприкінці травня з Бучі під Києвом повернувся Назар Лаптій, який виступав у віковій групі до 12 років. У фіналі (12 учасників за коловою системою) Назар фінішував на 8 місці.

Про подробиці змагань розповідає наставник Назара Юрій Куценко (тренер КДЮСШ-1):
- Назар непогано розпочав турнір, у нього було 3 очки із чотирьох, він ділив 1-2 місця з Семеном Мінусовим, майбутнім переможцем. У 5 турі Лаптій програв Мінусову – не можна сказати, що Назар щось прогавив, просто Семен виявився сильнішим. І от після Назар, як то кажуть, «поплив»: не міг зібратися після поразки. Тим більше, що це був єдиний день на турнірі, коли гралося дві партії. Партія була доволі важка, завершилася біля другої години (почали в 10), потім всього дві години перерва і о 16.00 нова партія. Знову дуже важка боротьба, більше чотирьох годин, і знову програв. А наступного дня тур починався зранку, Назар не відновився і все завершилося третьою поразкою поспіль. Потім зібрався, але багато було втрачено. В передостанній день для нього знову був удар: в елементарно виграній позиції розрахував варіант, там треба було походити королевою і потім турою. А він випадково доторкнувся до тури. І довелося просто здатися, бо ця перестановка ходів усе руйнувала. Перемога дозволяла йому вийти на 5 місце, а так Назар поділив 7-8 місця. Склад учасників був рівний, сильний, фінішували доволі щільною групою. Лаптій набрав 5 очок, а хлопці, що фінішували на 10-12 місцях, – по 4. Тобто ніхто не випадав. Семен Мітусов лише вигравши в Назара вирвався вперед, а так всі йшли в таблиці нога в ногу.
У турнірі з швидких шахів грали 9 турів із контролем часу 10 хвилин на партію з додаванням 10 секунд за кожний зроблений хід. Грали в один день, з десятої ранку і до 20.30, дітям було доволі важко. Назар грав непогано, постійно перебував вгорі таблиці, зігравши з усією трійкою призерів. Там була така щільність результатів, що якби виграв останню партію, то сам потрапляв у призову трійку. Однак програв і це відкинуло його на 9 місце. На змагання з швидких шахів приїхав ще один хлопчик із Чернігова – Віталій Гришко (ДЮСШ ФСТ «Україна»). В першому турі чернігівцям випало грати між собою. Назар виграв, але перед останнім туром Віталій всього на пів очка відставав від Назара. Лаптій програв, а ось Гришко свою партію виграв і фінішував вище, на 8 місці.
Завершував змагання бліц-турнір. Тут також грали і Назар, і Віталій, ближче до фінішу їм знову випало грати між собою. Лаптій знову виграв і більш зібрано провів останні тури. У підсумку поділив 2-4 місця, але не пощастило – за коефіцієнтом лише четвертий. А Віталію, навпаки, фініш не вдався і він фінішував 19-им.
В цілому на першості України Назар Лаптій зіграв у свою силу. Звичайно, хотілося більшого, але не вистачило досвіду і психологічної витримки



А ось як виступили у своїх вікових категоріях інші представники Чернігівщини.



В основному виді (класичні шахи) найкращих результатів досягли Назар Лаптій та Платон Гальперін, але грали вони в кругових турнірах і набрали менше 50% очок. Непогано виступив також Гліб Буфін, хоча він представляв Київ. Варто відмітити 3 місце Платона Гальперіна у турнірі з швидких шахів. Ну і поки що сутужна ситуація з дівчатами. Чернігівщину в фінальних турнірах представляла лише Аня Романченко, однак її результати доволі слабенькі. Чекаємо сходження нових зірочок, які продовжать традиції успішних виступів, закладені Тетяною Меламед, Тетяною Костюк, Мариною Казак, Олександрою Булах, Олександрою Андросовою, Дарією Богдан та іншими землячками.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, спеціально для «Чернігівського формату»
На фото: грає Назар Лаптій








Категорія: СПОРТ | Переглядів: 1156 | Теги: Назар Лаптій, Сергій Горобець, шахи | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar