реклама партнерів:
Головна » 2017 » Листопад » 8 » Творець обличчя повоєнного Чернігова: 100 років з дня народження архітектора Ігоря Ягодовського
14:31
Творець обличчя повоєнного Чернігова: 100 років з дня народження архітектора Ігоря Ягодовського
Творець обличчя повоєнного Чернігова: 100 років з дня народження архітектора Ігоря Ягодовського У доробку відомого чернігівського архітектора Ігоря Ягодовського — відновлення повоєнного міста, збереження безцінних архітектурних, історичних та культурних пам’яток Чернігівщини.

Народився Ігор Дмитрович 6 листопада 1917 року в Чернігові у відомій дворянській родині Чернігівської губернії в сім’ї службовця.

У Харкові закінчив семирічну школу та школу фабрично-заводського навчання. У 1937 році став студентом Харківського інженерно-будівельного інституту. Проте навчання перервала війна.

Влітку 1941 року Ігоря Ягодовського направили на будівництво протитанкових окопів до Дніпропетровської області. Не маючи можливості евакуюватись після німецького наступу, він опинився на окупованій території і в 1943 році був вивезений на примусові роботи до Югославії.

Після визволення Югославії був направлений на Донбас, де працював на шахті у Ново-Мушкетово помічником начальника підземних споруд. У 1946 році продовжив навчання в Київському інституті цивільних інженерів на факультеті житлового будівництва, після закінчення якого у 1948 році був направлений на роботу до Чернігова в архітектурно-проектну майстерню на посаду архітектора.

Ігор Ягодовський послідовно займав різні керівні посади в архітектурно-будівельних структурах. Не припинив діяльність і в пенсійному віці: у 80-ті роки працював в обласному управлінні архітектури, де займався питаннями охорони пам’яток архітектури, історії та культури Чернігівщини.

Важко переоцінити внесок Ігоря Ягодовського у справу створення сучасного, повоєнного, обліку древнього Чернігова та інших населених пунктів Чернігівщини, збереження та відновлення її безцінних архітектурних, історичних та культурних пам’яток. За свою багаторічну трудову діяльність він особисто та у співавторстві з іншими архітекторами і фахівцями створив велику кількість проектів, розробок, пропозицій, досліджень, архітектурних обмірів, креслень, малюнків, фотосвітлин тощо, зібрав та зберіг неповторні колекційні фото та документальні матеріали з історії рідного Чернігова та Чернігівщини.

Так, у 1945, 1958 і 1968 роках були розроблені післявоєнні генеральні плани Чернігова, за якими місто було відбудовано і реконструйовано. Загалом побудовано, реконструйовано та облаштовано близько 40 значних об’єктів. За проектами Ігоря Ягодовського також побудовано багато об’єктів і в інших населених пунктах Чернігівщини, у тому числі містах Ніжині, Прилуках, Новгороді-Сіверському.

Для багатьох сіл області, зокрема Волчек, Подище, Пустотино, Смолянка та інших, архітектор створив нові післявоєнні проекти планування.

Ігор Ягодовський вніс свій значний вклад і в справу збереження та відновлення безцінних стародавніх архітектурних пам’яток Чернігівщини. У співпраці з іншими архітекторами він розробив проекти реставрації таких пам’яток архітектури: Троїцького собору Густинського монастиря, Спасо-Преображенського собору та дзвіниці П’ятницької церкви в Чернігові, Стрітенського собору в Прилуках. У його доробку і проекти пристосування пам’яток архітектури під різні соціальні об’єкти.

За багаторічну сумлінну творчу працю архітектор Ігор Ягодовський нагороджений орденом «Знак пошани» (1966 рік), а також медалями багатьма меділями, зокрема «За доблесть та працю» (1970 рік.).

Помер Ігор Дмитрович Ягодовський на 82 році життя та похований у рідному місті Чернігові.









Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 824 | Теги: архітектура, Чернігів, Ігор Ягодовський | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar