реклама партнерів:
Головна » 2019 » Травень » 7 » У Чернігові під загрозою початок опалювального сезону
11:19
У Чернігові під загрозою початок опалювального сезону
У Чернігові під загрозою початок опалювального сезону Чернігівській міський голова Владислав Атрошенко сьогодні, 7 травня, на розширеній нараді з керівниками структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради звернув увагу на ситуацію у сфері теплопостачання у Чернігові, повідомляє прес-служба міськради.

- Проблема зараз не тільки у гарячій воді. Проблема у тому, що через борги АТ «Облтеплокомуненерго» відключено газ. Не буде сплати боргів - не буде лімітів на газ, а значить під питанням початок опалювального сезону, - наголосив Владислав Атрошенко.

Тим часом, до міської ради надходять телефонні дзвінки: люди кажуть, що заплатили, а гарячої води немає.

У такий спосіб 75% порядних платників стали заручниками тих, хто не платить. Наразі загальна сума боргу населення за тепло - 275 мільйонів гривень. З них: 180 млн грн по "Облтеплокомуненерго", 95 млн грн по компанії "ТехНова". Такі цифри свідчать, що робота з абонентами у "ТехНови" поставлена краще.

Міський голова зауважив, що про проблему заборгованості говорили практично на кожній загальноміській нараді. І кожен раз наголошувалося, що неплатежі приведуть до колапсу. Тим часом окремі депутати та політики кажуть, що влада мала все передбачити. А деякі перед виборами додумались до того, що закликали не сплачувати за послуги ЖКГ і відсилати платіжки Президенту України. Це також додало до загальної суми боргів.

- 275 млн грн заборгованості для міста - це величезна цифра. Якщо вона не буде погашена за літо - не буде ліміту газу, не буде опалення. Теж саме стосується "ТехНови" - не буде коштів, вони не куплять вугілля, теж не буде тепла, - резюмував Владислав Атрошенко.

Міський голова в черговий раз закликав теплогенеруючі компанії активізувати роботу своїх колл-центрів, працювати з боржниками. А всім керівникам міських служб - пояснювати людям, що буде у випадку непогашення боргів за тепло.

Як відомо, АТ «Облтеплокомуненерго» з 1 травня змушено було припинити надавати послугу з гарячого водопостачання для мешканців 469-и багатоповерхових будинків - це 39 тисяч квартир. Причина - заборгованість підприємства перед НАК «Нафтогаз», яка перевищила критичну межу. Рівень розрахунків у квітні за березень становив 76%, загалом за опалювальний сезон - 81%. Тобто борг населення за тепло досяг 180 млн грн.

Наразі проблему із відновленням подачі гарячої води вирішена частково: подача гарячої води поновлена у 297-и багатоповерхівках (це 25 тисяч квартир). На прохання міського голови компанія «ТехНова» надає теплову енергію у борг. Окреме рішення шукають для 45 будинків у мікрорайоні Масани, тут планується вирішити питання гарячої води через комерційну структуру.

Без гарячої води наразі залишаються 127 багатоповерхових будинків, щодо яких шукають варіанти вирішення проблеми. Зокрема, обговорюються варіанти переведення їх на альтернативне паливо.

Крім того, за дорученням міського голови керівники комунальних підприємств проаналізували динаміку заборгованості за надані послуги протягом останніх місяців. Узагальнені дані свідчать, що у лютому-березні значно зросла кількість неплатежів за послуги утримання будинків, водопостачання та водовідведення. Приміром, по АТП-2528 зростають борги за вивезення та утилізацію сміття: рівень сплати у грудні 2018 року – 99%, у січні ц.р. – 98%, лютому – 83%, березні – 72%. Подібна ситуація і по КП «Новозаводське» - зростання заборгованості на 1,1 млн грн за останні 3 місяці, і по іншим комунальним ЖЕКам. На КП "Чернігівводоканал" у 2019 році борги населення зросли з 26 млн грн до 29 млн грн.

Міський голова також неодноразово наголошував, що такі неплатежі загалом призведуть до зупинки комунального господарства міста. Якщо і далі не сплачуватимуться рахунки за спожиті послуги, то підприємства сфери ЖКГ не матимуть кошти на зарплату працівникам, паливно-мастильні матеріали та інше. Також постане питання, якою буде якість цих послуг.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 542 | Теги: опалювальний сезон, Владислав Атрошенко, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar