реклама партнерів:
Головна » 2015 » Квітень » 10 » У Чернігові відкрили виставку древніх ікон
17:16
У Чернігові відкрили виставку древніх ікон
У Чернігові відкрили виставку древніх ікон Експозицію древніх ікон, присвячену останньому тижню життя Ісуса Христа, представлено в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній». Більшість із них зібрані у 70-80-х роках минулого століття у храмах Чернігівщини.
В експозиції представлено 24 ікони, які представляють події Страсного тижня та Воскресіння Христового, Святу Трійцю. За словами наукового співробітника архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Ольги Травкіної, ікони потрапили до фондів установи різними шляхами.
Географія зібраних ікон досить широка: Чернігів, Ніжинський, Прилуцький, Городнянський, Менський та Бобровицький райони Чернігівської області. Ікони різні за стилем та манерою виконання. Вони також репрезентують різні епохи. Насамперед науковці просять звернути увагу на барокові величні образи Богоматері з немовлям. Саме цей стиль є характерним для професійного українського малярства ХVІІІ століття. Це величні образи з правильними реалістично написаними, українізованими рисами обличчя. Ще один із прикладів барокового українського Ісуса Христа розміщено на вході до дзвіниці. На образі Божому невідомим іконописцем реалістично змодельований лик Ісуса Христа, а рельєфне тло позолочене.
Ікони, написані в ХІХ столітті, засвідчили вплив панівних на той час стилів класицизму та романтизму. Поступово з наростанням впливу академічної течії, яку насаджували офіційні православні кола, витіснялися ікони, написані в традиціях українського ікономалярства.
Серед представленої експозиції є чимала кількість ікон із зображенням Ісуса Христа Спасителя. Як правило, це зображення Спасителя у червоному хітоні та синьому гіматії. Правою рукою Христос благословляє, а в лівій — тримає розгорнуте Євангеліє. Популярним іконографічним сюжетом є зображення Спаса Нерукотворного, що представляє його лик, який чудесно відбився на полотні. На іконі «Ісус Христос Євхаристійний» Христос зображений з чашею та просфорою, що символізують Святе Причастя. Її кути прикрашені квітами, характерними для ікон чернігівського Полісся.

За словами науковців, експозиція древніх ікон є мистецьким пошануванням найвеличнішого православного свята – Воскресіння Христового.

Віталій НАЗАРЕНКО, Чернігів, День



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 944 | Теги: Чернігів стародавній, ікони, культура | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar