реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 17 » У Чернігові відзначили 25-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України
20:34
У Чернігові відзначили 25-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України
У Чернігові відзначили 25-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 2015 р. з нагоди 25-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет України в облдержадміністрації проведено круглий стіл за участю громадських діячів – учасників боротьби за незалежність України кінця 1980-х – початку 1990-х рр., істориків, політиків, представників органів влади та журналістів.
Валерій КУЛІЧ, голова Чернігівської облдержадміністрації, у вступному слові, зокрема, підкреслив: «Всі розуміють історичне значення Декларації про державний суверенітет України. Сьогодні, через 25 років після проголошення Декларації, Україна підійшла до повного, остаточного виконання частини її пунктів. Тільки тепер, через зміни до Конституції, ініційовані Президентом України, держава стає на шлях реальної, а не декларативної передачі прав місцевим громадам. Тепер вони матимуть широкі права щодо вирішення нагальних проблем розвитку територій».
Він заявив, що сьогодні ми, народ України, захищаємо суверенітет. Всі разом: і ті, хто стояв біля витоків державності, і ті, хто боронить її зараз, і ті, хто щоденно працює на користь Батьківщини.

Микола ЗВЄРЄВ, голова Чернігівської обласної ради, наголосив на історичній значимості події, що стала закономірним наслідком прагнення українців жити в незалежній, соборній і демократичній державі. Він висловив сподівання, що лише підтримуючи демократичні завоювання та впроваджуючи у життя європейські реформи, українці зможуть відстояти свою незалежність, забезпечити мир та гідне життя.

Від імені ветеранів Руху виступив Валерій САРАНА (заступник голови Чернігівського обласного товариства української мови ім. Т. Шевченка (1989), один з засновників Чернігівської обласної організації Руху (1989). Він разом із Іваном ОСАДЦІВИМ (одним із засновників Чернігівського осередку Української екологічної асоціації «Зелений світ») та Василем ЧЕПУРНИМ (одним із засновників, головою обласного Товариства української мови ім. Т. Шевченка) розповів про суспільно-політичну ситуацію в Україні і на Чернігівщині у 1989 – початку 1990-х рр., Декларацію про державний суверенітет України, передумови та обставини її прийняття. Попри усі випробування та виклики сьогодення, включно з російською агресією ветерани визвольної боротьби дивляться у майбутнє держави, українського народу з оптимізмом.

Олександр КОВАЛЕНКО, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, поділився спогадами про становлення обласного відділення товариства «Меморіал», вказав на зусилля інтелектуальної спільноти, істориків на повернення правди про минуле, що приховував комуністичний режим.

Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, розповів про земляків Левка Лук’яненка, Тетяну Яхеєву і Сергія Семенця, які були співавторами Декларації про державний суверенітет України, зробили вагомий внесок у боротьбі за незалежність України і будівництві відновленої держави. Складові їхнього успіху на користь українського народу: патріотизм помножений на професіоналізм і вміння працювати у команді однодумців.

Сергій ЛАЄВСЬКИЙ, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського, аналізуючи Універсали Центральної Ради, шлях від Декларації до Акту проголошення незалежності України, вказав на ще один урок історії для сучасних українських державників. Він звернув увагу на необхідність рішучості й безоглядності у реалізації національних цілей.

Керівництво області і Чернігова, учасники круглого столу, ветерани боротьби за незалежність України кінця 1980-х – початку 1990-х рр., представники чернігівської обласної організації Народного Руху України та інших політичних партій, громадськості, Українського інституту національної пам’яті, священики Української православної церкви Київського патріархату поклали квіти до пам’ятного знаку-каменю «Борцям за волю України», аби вшанувати тих, хто поклав найдорожче заради суверенітету України – своє життя.
Захід організовано Чернігівською облдержадміністрацію спільно з Українським інститутом національної пам’яті.

ДОВІДКОВО
На Покрову, у жовтні 1992 р., у Чернігові поблизу козацького Катерининського собору відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку-каменю «БОРЦЯМ ЗА ВОЛЮ УКРАЇНИ» до 50-річчя створення Української повстанської армії та увічнення пам’яті про всіх полеглих борців за незалежність України.
У відкритті пам’ятного знаку взяла участь Галина ДИЧКОВСЬКА, науковець із Львова, донька Ореста ДИЧКОВСЬКОГО, вояка УПА, члена ОУН, багаторічного політв’язня й підпільника у сталінських концтаборах, який у 1970-ті – 2000-і роки був активним учасником боротьби за незалежність України та її державотворення. Пані ДИЧКОВСЬКА напередодні відкриття пам’ятного знаку взяла участь у науковій конференції до 50-річчя створення Української повстанської армії у Чернігівському будинку офіцерів. Зараз Галина ДИЧКОВСЬКА – професор Прикарпатського національного університету (м. Івано-Франківськ), доктор філософських наук.
Ідея встановлення пам’ятного знаку виникла у активістів Чернігівських обласних організацій Народного Руху України та Української республіканської партії в перші місяці після відновлення Україною державності. Його встановлено за підтримки Спілки офіцерів України. Архітектор – Василь ДУБОВИЙ, будівник – Михайло ДАНИЛЮК.
Камінь символізує незламність і силу духу всіх хто загинув за волю України. А багровий колір каменю, колір запеклої людської крові, нагадує скільки вірних синів і дочок втратила Україна в цій боротьбі.
Планувалося на його місці встановити пам’ятник «Борцям за волю України». Але йшов час і попри численні обіцянки керівників міста та області його не будували. Вже понад два десятиліття біля історичного каменя відбуваються різноманітні урочистості. На цьому місці покладають квіти і організовують мітинги з нагоди Дня незалежності України, на День Покрови та інші свята, вшановуючи борців за волю України.
26 червня 2009 року поряд з історичним каменем встановлено декоративно-скульптурну композицію – Пам’ятний знак «Борцям за волю та незалежність України».

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України.
Світлини з сайтів Чернігівської облдержадміністрації та Чернігівської обласної ради.
























Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 996 | Теги: суверенітет, Чернігів, державність | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar