реклама партнерів:
Головна » 2018 » Травень » 7 » У КП «Зеленбуд» пояснили, для чого висадили дерева в ящики
18:12
У КП «Зеленбуд» пояснили, для чого висадили дерева в ящики
У КП «Зеленбуд» пояснили, для чого висадили дерева в ящики
Катальпи в ящиках

Нові елементи в озелененні Чернігова – контейнери з деревами – з’явилися в парках міста наприкінці квітня. Для обласного центру це задоволення виявилося недешевим – вартість одного контейнера, наповненого ґрунтом і керамзитом, становить 17 тисяч гривень, інформує cheline
До цієї суми входить і вартість дерева – в ящики висадили декоративні катальпи. Ідея озеленити місто контейнерами з декоративними насадженнями належить КП «Зеленбуд».
За словами начальника Романа Старікова, таких у місті планують встановити 98 штук. Станом на сьогодні у паркових зонах уже стоять 44 контейнери.
Очільник підприємства під час прес-туру для журналістів пояснив, чому Чернігів вдався саме до такого виду озеленення.
“Дуже багато проблемних питань у процесі озеленення, перед якими ми постаємо щодня. В певних площинах озеленення лежать кабелі електропередач, прокладаються газові та каналізаційні труби, у зв’язку з цим у нас зменшується кількість місць для висадки дерев. Власники мереж заперечують, щоб ми садили там дерева, тому цього року ми спробували висадити саме в цих вазонах – ми будемо їх поливати, доглядати за ними, а на зиму будемо прибирати з цієї території”, – начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков.
Катальпа бігнонієвидна у Чернігові з’явилася вперше. За словами Ольги Вітковської, інженера КП «Зеленбуд», у висоту вона не ростиме. Збільшиться лише її крона – до 4-5 метрів у діаметрі. Дерево нормально почувається в контейнері – кореневищу це не шкодить і такі умови для рослини прийнятні. На зиму катальпи забиратимуть із вулиць міста і ховатимуть в ангарах. Як сподіваються у КП «Зеленбуд», контейнерів містяни не вкрадуть, вага одного сягає тонни.

Сакури і дуби на «стометрівці»

Окрім катальпи у ящиках, на «стометрівці» на місці старих зрізаних дубів уже з’явилися нові – колоноподібні дуби. Їх висадили цього року. Призначення цих дерев, коли вони виростуть, закривати парк від проїжджої частини. Старі хворі глоди, які тут росли, теж видалили і на їхньому місці ще торік почали висаджувати сакури сорту «канзан». Усі дерева пережили зиму і навесні квітнули. Цьогоріч на «стометрівці» ще досадили 92 сакури. За словами інженера КП «Зеленбуд» Ольги Вітковської, дуби не заважатимуть сакурам, а навпаки – закриватимуть їх від палючого сонця.

Яблука розміром із вишню

У Чернігові почали гинути дерева, які ростуть біля проїжджої частини, розповів під час прес-туру начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков. А тому підприємство нині змушене підсаджувати нові дерева, водночас видаляючи старі і хворі. Торік по вул. Ремісничій висадили нові декоративні граби, на Мстиславській – липи. Від П’ятницької церкви і вздовж дорогою до проспекту Перемоги висадили 90 декоративних яблунь.

“Ще одна новинка від нашого підприємства – висадження дерев і заміна старих дерев по всій вулиці. Минулого року по вул. Кирпоноса замінили старі хворі липи. Дерева біля дороги почистили і на вул. Ремісничій. Із кожним роком дерева дедалі більше хворіють. На цих вулицях висадили два різновиди грабів. Історично на цій вулиці були висаджені яблуні. Поспілкувавшись на підприємстві, а також із міським головою, ми вирішили продовжити цю традицію – висадили яблуні від П’ятницької церкви до перетину на проспекті Перемоги в кількості 60 штук, за перехрестям висаджували ще 30 яблунь”, – начальник КП «Зеленбуд»Роман Старіков.
Яблуня сорту зібельда – це теж новинка в озелененні, яку ініціювало комунальне підприємство. Дерева вже яскраво квітнуть, вони схожі на вишню і їхні плоди будуть розміром із плоди вишні. Восени листя яблуні набуде багряного кольору. Восени такі яблуні ще садитимуть біля проїжджих частин.

Газони для пікніків

У нових парках Чернігова не буде жодного газону для пікніків – із мангалами, багаттям і палатками. На цьому під час прес-туру наголосив Роман Старіков. А от полежати на газонній траві чернігівці можуть вже сьогодні. У КП «Зеленбуд» не проти, щоб чернігівці відпочивали, наприклад, із книжкою у руках чи кавою просто на зеленій траві.

Нові клумби і парки

Торік на озеленення, утримання зелених насаджень, розчищення паркових зон від снігу та на проведення всіх інших робіт, які покладені на КП «Зеленбуд», підприємство витратило близько 18 мільйонів гривень. За словами Романа Старікова, цих коштів замало, аби зробити Чернігів ще більш зеленим і квітучим. Разом із тим, у підприємства чимало планів, зокрема щодо створення паркової зони на Масанах і біля музучилища.

“У нас заплановано зробити кілька таких куточків. Ми подали пропозиції до управління житлово-комунального господарства. Якщо вони будуть спроможні профінансувати, то ми реалізуємо. Ми плануємо зробити парк на пустирі біля дитячого майданчика на Масанах. Також, коли відійдуть тюльпани, на перехресті Кирпоноса та проспекту Перемоги облаштувати зелену зону, більше схожу на паркову. Також ми розробили проект паркової зони і біля музучилища. Це буде новинка в місті. Плануємо зелені куточки і на 5 кутах. Все залежатиме від коштів”, – начальник КП «Зеленбуд»Роман Старіков.

Фото Сергія Чернякова (катальпи на вулиці Серьожникова).



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 940 | Теги: Чернігів, катальпи, Зеленбуд, озеленення | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar