реклама партнерів:
Головна » 2018 » Вересень » 19 » У Шестовиці розкопали поховання другої половини Х століття
15:09
У Шестовиці розкопали поховання другої половини Х століття
У Шестовиці розкопали поховання другої половини Х століття Поховання другої половини Х століття розкопали у Шестовиці Чернігівського району. Там вперше разом з українськими археологами працюють колеги з Польщі. За два тижні спільної експедиції вони дослідили один курган і перейшли до робіт над другим, повідомляє UA Чернігів.

Студент-археолог Кшиштоф Корчинський з Польщі. Разом з однокурсницею вони чистять кістки, які знайшли під час розкопок кургану.
Кшиштоф Корчинський – учасник експедиції: «Кшиштоф каже, що очищає для того, щоб знайти якісь слідки на кістках, наприклад, від чого помер цей чоловік, від травм. Для цього використовуються спеціальні щіточки, кельмочки для підготовки до більш серйозних визначень».

Польські археологи працюють у Шестовиці вперше. Сюди їх запросили чернігівські колеги, розповідає викладач Інституту археології Варшавського університету Даріуш Бащек. На Чернігівщину разом з ним приїхали вісім студентів.

Даріуш Бащек – співкерівник експедиції: «Шестовиця для археологів це дуже відоме місце – своїми городищами, своїми курганами. Це для нас було теж цікаво, що ми можемо робити тут розкопки. Для студентів це перша практика. А я цікавлюся камерними похованнями, написав польською книгу про ці гробниці. Для мене було дуже цікаво приїхати сюди до Шестовиці, мати можливість досліджувати їх тут на місці.

Поховання знайшли під час розкопок першого кургану. Зараз досліджують другий. Обидва – часів другої половини Х-го століття. Археологи припускають, що це кістки воїна. У нього на поясі був ніж, каже старший викладач Інституту історії імені Лазаревського В’ячеслав Скороход. А також елемент давньоруської зброї.

В’ячеслав Скороход – співкерівник експедиції: «Біля ноги лежав залізний кістень, це його головка. Це ударна зброя проломлюючої дії. Через неї пронизувався шкіряний шнурок і була рукоятка. Так звана зброя для придушення повстань. Ми її зважили, вона має вагу 120 грамів. Це класична давньоруська і, можна сказати, навіть кочівницька зброя, яка є не дуже популярною, як наприклад, ті самі сокири, списи, але знахідка дуже цікава».

Археологи знайшли і уламки керамічного посуду. В’ячеслав Скороход пояснює, звідки вони тут опинилися.

В’ячеслав Скороход – співкерівник експедиції: «Як правило, коли насипали курган, був такий так званий обряд язичницький, обряд похорон, поминання – тризна. Тому в ровиках кургану або в насипах зустрічається кераміка, з якої частували, їли, проводжали. Але по традиції не можна було забирати її вже додому. Тому її або розбивали, або залишали. Тому ми маємо тут фрагменти кераміки в насипах і в ровику – пів горщику 10-го сторіччя з клеймом».

Розкопки в Шестовиці триватимуть до 25 вересня. За цей час археологи планують звершити дослідження другого кургану. Вже після цього у Чернігові вони планують більш детально вивчити свої знахідки.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 584 | Теги: Шестовиця, археологи, Польща | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar