реклама партнерів:
Головна » 2017 » Серпень » 19 » Українська державність – продовження традицій Української революції
07:53
Українська державність – продовження традицій Української революції
Українська державність – продовження традицій Української революції Прагнення до свободи – визначальна цінність українців, що давала наснагу і сили залишатися собою в часи бездержавності. Найвищий вияв свободи поневоленого народу – здобуття незалежності для творення власного майбутнього. Актом 24 серпня 1991 року її остаточно утвердили.

Перша ж незалежність України у ХХ столітті була проголошена 22 січня 1918 року. Тому 24 серпня 1991 року відбулося фактично відновлення незалежності України.

У перебігу Української революції 1917-1921 років вперше у ХХ сторіччі була створена незалежна українська національна держава.

Українська революція була явищем загальноукраїнським. Її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення потреби державної незалежності.

Сучасна Україна успадкувала від Української революції 1917-1921 років:
- демократичні засади державного будівництва;
- державні символи: герб, гімн, прапор;
- українську валюту – гривню;
- українську мову як державну;
- принцип соборності – об’єднання українських земель в єдиній незалежній державі.

В Українській революції 1917-1921 років було започатковано такі інститути незалежної держави як перший український парламент (Центральна Рада, заснована у березні 1917 року) та перший український уряд (Генеральний Секретаріат Центральної Ради, створений у червні 1917 року). Серед започаткованих у добу Революції інститутів варто відзначити Українську Академію Наук (засновану гетьманом П. Скоропадським у листопаді 1918 року). Саме в революційних подіях 1917-1921 років Київ став столицею України, якою лишається і нині.

Українська революція пройшла три етапи, які характеризувалися становленням і розвитком інститутів української державності.

1. Утворення та діяльність Української Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918). Цей етап характеризують створення національних представницьких інститутів і органу виконавчої влади – Генерального секретаріату, формування українського війська, проголошення Української Народної Республіки та її незалежності, утвердження державних символів – герба, прапору, гімну, а також підписання Берестейського миру.

2. Правління гетьмана Павла Скоропадського (29 квітня – 14 грудня 1918). За доби гетьманату відбувались розбудова державних інститутів і розвиток української культури, ширилося визнання Української держави у світі.

3. Влада Директорії УНР (грудень 1918 – листопад 1921). Відновлення УНР супроводжувалось подальшою українізацією владних інститутів, підписанням Акту Злуки УНР та ЗУНР, розгортанням масштабного повстанського руху проти іноземної окупації і його придушенням.

Попри те, що УНР і ЗУНР зазнали поразки від зовнішніх агресорів і територія України була окупована східними і західними сусідами, ідея здобуття державної незалежності стала визначальною для українського визвольного руху ХХ століття. Українська революція 1917—1921 років сформувала генерацію громадських діячів і інтелектуалів, які й після її поразки просували ідею української незалежності у світі. Право на власну державу українці намагались реалізувати за будь-якої можливості. Карпатська Україна 1939 року, відновлення Української держави у 1941 році, боротьба УПА у 1942-1950-х роках, дисидентський рух 1960-1980-х років – все це вияви державницьких устремлінь українців.

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який став точкою відліку сучасної державності. Незалежність України не була випадковістю, зумовленою тільки московським переворотом, організованим ГКЧП. Події 1991 року втілили столітні прагнення українців до суверенної держави.

Проголошення державної незалежності Україною відіграло вирішальну роль у розпаді СРСР та остаточній ліквідації комуністичної тоталітарної системи по всьому світу. Сьогодні Україна, що відстоює свою незалежність у війні із російським агресором, продовжує боротьбу, розпочату у 1917 році, коли вперше українці стали на шлях творення власної держави.

26 років незалежності продемонстрували світу, що Україна відбулася як суверенна держава, здатна утверджувати демократичні цінності та відстоювати свободу.

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1051 | Теги: Україна, революція, державність | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar