реклама партнерів:
Головна » 2018 » Квітень » 19 » Управління освіти виявило молочний фальсифікат
11:21
Управління освіти виявило молочний фальсифікат
Управління освіти виявило молочний фальсифікат Управління освіти Чернігівської міської ради виявило молочний фальсифікат та припинило його постачання до їдалень дошкільних закладів.

На виконання доручення міського голови щодо перевірки якості продуктів харчування на відповідність їх встановленим стандартам та вимогам, з лютого 2018 року на експертне дослідження до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області було надано зразки молочної продукції, а саме молоко, сметана, сир твердий, масло солодковершкове та сир кисломолочний.

Постачання молока, сметани та масла солодковершкового здійснюється ТОВ «ПЕРЕЯСЛАВ-МОЛПРОДУКТ», який є їх виробником, постачання ж сиру твердого та сиру кисломолочного здійснюється ПАТ «БАЗИС».

Проведена експертиза встановила, що надані зразки продукції молока, сметани та масла за фізико-хімічними показниками не відповідають встановленим вимогам. Це, насамперед, стосується масової частки жиру в продукті, яка була на 1-3% нижче, ніж вказано на упаковці.

Зразки сиру твердого та сиру кисломолочного відповідали вказаним на упаковці характеристикам.

Розуміючи важливість точності результатів дослідження, 28.02.2018 року управлінням освіти Чернігівської міської ради було повторно взято зразки молока, сметани, сиру твердого, масла солодковершкового та сиру кисломолочного і передано на більш детальне дослідження до Державного підприємства «Укрметртестстандарт» (м.Київ).

За результатами проведених випробувань:
молоко коров’яче 3,2% жирності (виробництва ТОВ «ПЕРЕЯСЛАВ-МОЛПРОДУКТ») не відповідає встановленим вимогам;
масло селянське солодко вершкове 73% жирності (виробництва ТОВ «ПЕРЕЯСЛАВ-МОЛПРОДУКТ») не відповідає встановленим вимогам;
сметана 21% жирності (виробництва ТОВ «ПЕРЕЯСЛАВ-МОЛПРОДУКТ») відповідає встановленим вимогам;
сир твердий 50% жирності (ТОВ «Сирроб») відповідає встановленим вимогам;
сир кисломолочний 18% жирності (виробництва ТОВ «Вівальді Д») не відповідає встановленим вимогам.

Зважаючи на офіційні результати випробувань, управління освіти Чернігівської міської ради надіслало претензії до ТОВ «ПЕРЕЯСЛАВ-МОЛПРОДУКТ» та ПАТ «БАЗИС» у зв’язку з постачанням молочної продукції неналежної якості з вимогою сплатити штрафні санкції та здійснити допоставку якісних товарів.

Заявлені вимоги ТОВ «ПЕРЕЯСЛАВ-МОЛПРОДУКТ» одразу виконав у повному обсязі.

ПАТ «БАЗИС» від виконання вказаних вимог відмовилося, посилаючись на те, що надані для дослідження зразки товару були взяті без представника товариства та висловило недовіру результатам дослідження.

У зв’язку з цим 29.03.2018 року управління освіти Чернігівської міської ради змушене було повторити експертну процедуру і разом з представником виробника сиру кисломолочного ТОВ «Вівальді Д» та представником ПАТ «БАЗИС» взяло та передало на дослідження два зразки сиру кисломолочного 18% жирності до ДП «Укрметртестстандарт».

Повторна експертиза підтвердила, що якість дослідженої продукції не відповідає встановленим стандартам і вимогам. Зокрема, у сирі кисломолочному масова частка немолочних жирів складає 97% від загального жиру. Таким чином, дана продукція – повний фальсифікат.

Враховуючи те, що допущене порушення умов поставки щодо якості товару є істотним порушенням умов Договору про закупівлю № 530 від 05.12.2017 року, укладеного між управлінням освіти Чернігівської міської ради та ПАТ «БАЗИС» за результатами відкритих торгів з використанням електронної системи публічних закупівель «ProZorro», та є грубим порушенням конвенційних прав дітей, управління освіти Чернігівської міської ради:

- відмовилося від подальшого постачання ПАТ «БАЗИС» сиру кисломолочного у заклади дошкільної освіти міста з 16.04.2018 року;
- повідомило про дострокове припинення Договору про закупівлю № 530 від 05.12.2017 року;
- вимагає негайної сплати вартості поставленого неякісного товару на загальну суму 69906,24 грн.;
- вимагає негайної сплати штрафних санкцій у розмірі 6990,62 грн.;
- залишає у своєму розпорядженні надане ПАТ «БАЗИС» забезпечення виконання Договору в розмірі 129 195,00 грн.

Виявлені факти грубих технологічних порушень є вагомим сигналом в першу чергу для законодавця, адже визначальним чинником в процедурі укладанні договорів на постачання продукції є її низька ціна. Натомість існуюча практика застосування санкцій до недобросовісних виробників не стимулює їх до сумлінності навіть у питанні безпеки харчування для дітей.

Управління освіти Чернігівської міської ради переконане в необхідності посилення державного контролю за дотриманням якості харчової продукції, що надходить у навчальні заклади, і пропонує ініціювати урядову перевірку продукції вітчизняних виробників на її відповідність встановленим стандартам та вимогам, а також вжити необхідних заходів для посилення відповідальності виробників сумнівної продукції.

За інформацією Управління освіти Чернігівської міської ради



Категорія: Медицина | Переглядів: 762 | Теги: освіта, молочний фальсифікат, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar