реклама партнерів:
Головна » 2017 » Листопад » 17 » В Коропі відкрили меморіальну дошку просвітнику і дипломату Михайлу Куриленку
20:35
В Коропі відкрили меморіальну дошку просвітнику і дипломату Михайлу Куриленку
В Коропі відкрили меморіальну дошку просвітнику і дипломату Михайлу Куриленку Вчитель, просвітник, бізнесмен, дипломат – людина, яка зуміла проявитися в житті стількома гранями, мала б бути належно оцінена і сучасниками, і нащадками. На жаль, ім’я Михайла Куриленка, уродженця Коропа, громадсько-політичного діяча часів Української революції, майже нікому не відоме. Виправити несправедливість взялися активісти ГО «Українська Ініціатива» та Український інститут національної пам’яті. 15 листопада, на річницю дня народження, в Коропі відкрили меморіальну дошку Михайлу Куриленку.

День народження — 15 листопада 1885 року, день смерті – невідомий. Дати життя на меморіальній дошці пам’яті Михайла Куриленка, громадсько-політичного діяча часів Української революції — це відбитки того часу, коли українців ламали і нищили, коли будь-які паростки національної культури зрізалися вщент і останні відомості про людей звучали саме так: «відправлений етапом», а далі – тиша.

Олександр Левочко, директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації: «Його життєвий шлях, освітня та громадська діяльність не знайшли належного висвітлення в історичній та краєзнавчій літературі, однак ми повинні докласти зусиль, щоб ім’я Михайла Куриленка постало перед сучасниками. Нащадки не відповідальні за минуле, однак вони відповідальні за пам’ять про нього.6.25 5.47 Ми повинні відроджувати історичну пам’ять про українськи героїв, наближуючи історичні факти до людей, відкриваючи імена видатних постатей української держави».

15 листопада, на річницю дня народження, в Коропі відкрили меморіальну дошку Михайлу Куриленку.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в області: «Він народився в Коропі, він людина, яка робила кар’єру під час Української революції насамперед на Поділлі. Потім на Західній Україні вже ід Польщею він не просто був бізнесменом, який заробляв гроші, він створив базу для розвитку гуцульського мистецтва. І зараз, коли ми приїжджаємо на Західну Україну і бачимо це, ми повинні пам’ятати, що до цього всього приклався і наш земляк».

Феномен спілки «Гуцульське мистецтво» полягав в тому, що об’єднав ткачів і художників, які займалися пошуковою роботою, їздили по селах і не просто відтворювали візерунки, вони переосмислювали і втілювали їх у шедеври. Й досі один з килимів знаходиться в палаці короля Швеції, а другий, що пережив обшуку і Берлінську облогу, експонується в Нью-Йоркському музеї. Сама назва підкреслювала мету товариства: першим йдуть не якісь комерційні інтереси, а підтримка і розвиток народної мистецької творчості, І в цьому був фундамент засновника спілки Михайла Куриленка, з притаманним йому високим ідеалізмом, щирою вірою в силу і непоборність краси й добра.

Ольга Тимчишин, заступник голови ГО «Українська Ініціатива» (Львівська область): «Михайло Куриленко є унікальний в тому, що він об’єднує Схід і Захід. Працюючи на Вінниччині, працюючи на Західній Україні, він розумів добре менталітет українців, він був надзвичайно великою і талановитою л юдиною. Він вмів працювати і знав як працювати».

Тетяна Ястремська, керівник осередку ГО «Українська Ініціатива» у Вінницький області: «Сучасник, Віктор Приходько, згадує його я дуже натхненного, енергійного діяча, який попри небезпеки виконував свою роботу і розвивав саме оцій напрямок, культурно-освітній».

Уроки історії пов’язують із сьогоденням, аби набути досвід.

Юрій Косенко, голова правління ГО «Українська Ініціатива»: «Існує історична тяглість між подіями, які відбувалися тоді і подіями, які відбуваються зараз. Люди, які вшановують пам’ять вояків українських, які віддали життя за Батьківщину зараз, під час російської агресії, вони повинні розуміти, що ці події виникли не на порожньому місці. І що ці героями є нащадками героїв, які 100 років тому і ще раніше боролися за незалежність України»

Віктор Кузук, в.о. голови Коропської райдержадміністрації: «Сьогодні, коли вірні дочки і сини нашої держави продовжують боротьбу за незалежність, нам всім слід пам’ятати, до чого приводить розбрат і не допустити тих трагічних прорахунків, які призвели до поразки Української революції 17-21рр. А головним з них були внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії. Пам’ятаємо древню мудрість: «Мужність творить перемогу. Єдність творить непереможених».

Максим Потапчук, керівник Краматорського осередку Національної скаутської організації «Пласт»: «Його колеги працювали на Донеччині, на Луганщині, і їх було десятки. І тільки зараз ми починаємо відроджувати історію, якою варто пишатись нашим дітям, нам самим, громаді».

Вчитель, просвітник, бізнесмен, дипломат – Михайло Куриленко стає новим шанованим ім’ям в українській історії.

Джерело: Філія Національної телекомпанії України «Чернігівська регіональна дирекція»







Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 874 | Теги: короп, Михайло Куриленко, меморіальна дошка | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar