реклама партнерів:
Головна » 2015 » Червень » 26 » В українських лісах всихають дерева
17:13
В українських лісах всихають дерева
В українських лісах всихають дерева Лісівники, екологи, громадськість б’ють на сполох: в українських лісах всихають дерева – в основному ялина, але також жовтіють й інші. Ця проблема актуальна практично для всієї України, а також всієї Східної Європи – Росії, Білорусі, Польщі, Прибалтики.

Днями спеціалістами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації відділу природно-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі було взято участь у роботі комісій по санітарному обстеженні лісових насаджень на території природно-заповідного фонду Коропського лісництва ДП «Борзнянське лісове господарство», з метою призначення санітарно-оздоровчих заходів. О’бєктом обстеження був ландшафтний заказник місцевого значення «Урочище «Загати».

В ході обстеження було встановлено, що в одному з кварталів лісу відбувається масове всихання дерев ялини. Причиною цього може бути те, що останні роки клімат в України змінюється з помірно-континентального на континентальний. Кілька надзвичайно спекотних років з мінімальним рівнем опадів підкосили певною мірою всі види дерев: сохне дуб, сосна. Але найскладніше прийшлося основній лісовій породі — ялині. Температура повітря підвищується, а літо стає посушливішим. Як наслідок, рівень ґрунтових вод падає. А так як ялина має поверхневу кореневу систему і є тіньовитривалою рослиною, їй просто не вистачає вологи для підживлення і ялина починає всихати. На ослабленому дереві починають рости опеньок та коренева губка, ще більше ослаблюючи його. Згодом на стовбурі заводяться шкідники. Зокрема, небезпечний для ялини короїд-типограф. Комаха швидко плодиться під корою. Таким чином короїд разом із грибами пошкоджують вологотранспортні судини ялини.

Великої шкоди ялині завдають сильні вітри, які розхитують дерева, ослаблюють і підривають коріння. Якщо ялина має 20-30 метрів висоти, то при пориві вітру вона ламається як сірник.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1061 | Теги: екологія, ліси, ялина, посуха | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar