реклама партнерів:
Головна » 2017 » Травень » 21 » Великий терор: пам’ятати, щоб не повторилося…
12:41
Великий терор: пам’ятати, щоб не повторилося…
Великий терор: пам’ятати, щоб не повторилося… Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій — наших співвітчизників, які були закатовані та вбиті радянським тоталітарним режимом.

З метою знищення будь-якого вільнодумства, залякування населення та формування у нього страху перед державою протягом 1937 — 1938 років в СРСР за політичними звинуваченнями заарештовано близько двох мільйонів осіб. Майже третину з них було страчено. Вироки вирізнялися особливою жорстокістю. Переважна більшість звинувачень була сфальсифікована.

За висновками дослідників, кількість заарештованих в Україні у часи «Великого терору» у 1937—1938 роках перевищує 290 тис. осіб. А на Чернігівщині лише протягом 1937 року було репресовано майже 9 тисяч осіб.

У березні цього року Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору — масових політичних репресій 1937-1938 років». Головною метою документу є гідне вшанування пам’яті жертв та донесення до українського суспільства та світової спільноти об'єктивної інформації про злочини, вчинені у XX столітті комуністичним тоталітарним режимом на території України.

Пам’ять жертв політичних репресій, безжально закатованих радянським тоталітарним режимом, щорічно вшановують у третю неділю травня.

Сьогодні, 21 травня, біля Пам’ятного знаку на території Халявинської сільської ради Чернігівського району зібралися представники громади міста Чернігова та Чернігівського району, політичних партій та громадських організацій, органів влади та місцевого самоврядування аби ще раз згадати трагічну сторінку історії українського народу. До заходів долучились перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, голова Чернігівської РДА Віктор Корж та голова Чернігівської районної ради Олександр Ларченко.

На знак пам’яті кожного закатованого учасники зібрання засвітили лампадки та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Заупокійну литію відправив настоятель церкви Михайла і Федора отець Олег.

«Можемо лише припустити, якими були реальні масштаби репресій. Це був дійсно Великий терор. Тоталітарна держава прагнула такими нелюдськими засобами повністю упокорити своїх громадян — вони мали боятися і мовчати, погоджуватись з усім, що чинить партійне керівництво. Подібна позиція є неприпустимою! У всьому цивілізованому світі провідною, найбільшою цінністю є людина, її життя і здоров’я, права і свободи», — наголосив Леонід Сахневич, говорячи про події 80-річної давними.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації








Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 901 | Теги: Чернігівщина, репресії | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar