реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 15 » Відкрилася книжково-ілюстративна виставка до Дня Соборності України
18:05
Відкрилася книжково-ілюстративна виставка до Дня Соборності України
Відкрилася книжково-ілюстративна виставка до Дня Соборності України Двадцяте століття залишило нам у спадок вершинні події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значимості та актуальності, потребуючи осмислення сконцентрованого в них історичного досвіду боротьби українства за свободу, незалежність, державність. До таких подій належить 22 січня 1919 року - день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно - Української Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним
святом - Днем Соборності.

«Без власної держави нема української нації» під такою назвою у великому читальному залі обласної бібліотеки ім. В.Г.Короленка презентується книжково-ілюстративна виставка, приурочена Дню Соборності України. Книги, статті періодичних видань, представлені на ній розкривають шлях українського народу до незалежної, соборної держави. Тільки об'єктивність і правда можуть стати джерелом повчального історичного досвіду, застерегти сучасних будівничих нової України від необачних дій і помилкових рішень.

Поза сумнівом, це стосується і подій січня 1919 року, які стали героїчною сторінкою нашої історії, безцінним надбанням духовної скарбниці українського народу, свідченням його величних звитяг і драматичних невдач.

Ніби звертаючись до нас, один з творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР Льонгин Цегельський говорив про день 22 січня: "Це така дата, що її виучувати будуть напам'ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі". Його слова справді стали пророчими.

Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки це не тільки зовнішня суспільна потреба, а й наш моральний обов’язок - берегти світлу пам'ять незліченних жертв, принесених українським народом на олтар незалежності, соборності, державності.

за інф.: cult.gov.ua



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1395 | Теги: виставка, Чернігів мистецький, День Соборності, бібліотека Короленка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar