реклама партнерів:
Головна » 2017 » Листопад » 18 » Виконком погодив Програму поліпшення екологічного стану Чернігова
10:39
Виконком погодив Програму поліпшення екологічного стану Чернігова
Виконком погодив Програму поліпшення екологічного стану Чернігова На покращення екологічної ситуації у Чернігові спрямована Програма поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки, яку погодив виконавчий комітет міської ради 16 листопада.

Серед найбільших екологічних проблем міста визначені: утилізація та екологічно безпечне захоронення токсичних відходів, приведення стану сміттєзвалища до вимог екологічної безпеки, забруднення атмосферного повітря викидами промислових підприємств та автотранспорту, природних водоймищ та інші.

Для їх вирішення, зокрема, заплановані:

Заходи для поліпшення екологічного стану р. Стрижень:
- будівництво очисних споруд для очищення зливових стоків і талих вод;
- забезпечення ефективної діяльності гідротехнічних споруд;
- впорядкування та розчищення русла річки;
- припинення несанкціонованого скидання каналізаційно-побутових стоків з прилеглої території приватної забудови та скидів зливових вод з території підприємств без очистки;
- контроль за дотриманням природоохоронного законодавства у водоохоронній зоні річки та впорядкування прибережної території та річкової заплави.

Для безпечної експлуатації полігону твердих побутових відходів у районі «Масани» передбачено проведення реконструкції фільтраційних каналів; встановлення огорожі; розробка проекту рекультивації полігону твердих побутових відходів; впровадження системи збору біогазу.

Для унеможливлення потрапляння небезпечних складових з відходів, що утворюються у житловому секторі міста, на полігоні твердих побутових відходів, на базі житлово-експлуатаційних комунальних підприємств (КП «Деснянське», КП «Новозаводське», КП «ЖЕК-10», КП «ЖЕК-13») продовжене приймання небезпечних відходів (люмінесцентні лампи, елементи живлення та термометри) для подальшої передачі на утилізацію ліцензованим організаціям. З метою вирішення питання утилізації відходів тваринного походження, необхідно придбання утилізатора біологічних відходів.

Полігон функціонує з січня 1961 року й на сьогодні там розміщено 23 млн м3 відходів. Так, за рік у м. Чернігові утворюється орієнтовно 600 тис. м куб. твердих побутових відходів.

Біля полігону твердих побутових відходів здійснюється вивчення ступеню і прогнозу розвитку забруднення поверхневих і підземних вод - моніторинг впливу міського полігону твердих побутових відходів та ставків-накопичувачів рідких промислових відходів на стан довкілля.

Як повідомлялося раніше, комунальне підприємство АТП-2528 Чернігівської міської ради, в структурі якого знаходиться полігон твердих побутових відходів у Масанах, у вересні цього року отримало ліцензію на їх захоронення, що фактично підтверджує безпечність захоронення твердих побутових відходів і дотримання технологій. Чернігів у числі перших міст України одержав ліцензію від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Для зменшення шкідливих викидів у атмосферне повітря необхідно вжиття наступних заходів підприємством КЕП "Чернігівська ТЕЦ" ТОВ Фірми “ТехНова”:
- ремонт пилогазоочисного обладнання та котлоагрегатів;
- зменшення використання вугілля.

Адже підприємство "Чернігівська ТЕЦ" ТОВ Фірми “ТехНова” є найбільшим забруднювачем атмосферного повітря міста, частка викидів якого у загальному обсязі складає від 87 до 91 відсотків.

З метою зменшення впливу автотранспорту на атмосферне повітря у місті Чернігові в рамках Комплексної цільової програми розвитку житлово-комунального господарства міста Чернігова на 2017-2020 роки будуть продовжуватися роботи по відновленню дорожнього покриття вулично-дорожньої мережі й озеленення міської території та організація роботи світлофорних об’єктів за принципом «зелена хвиля».

Моніторингові дослідження стану атмосферного повітря міста Чернігова здійснювалися у 2016 році Чернігівським обласним центром з гідрометеорології із виконанням досліджень в лабораторії Центральної геофізичної обсерваторії та лабораторією КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова». За результатами досліджень загальний рівень забруднення повітря в місті за індексом забруднення атмосфери (ІЗА) оцінювався як низький.

Також, серед важливих завдань Програми - організація системи екологічного моніторингу довкілля та підвищення рівня екологічної свідомості населення.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації всіх заходів Програми поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки, складає 49164,10 тис. грн. Фінансування заходів Програми здійснюватиметься за кошти міського бюджету Чернігова. Розробником Програми є Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради.

Для виконання поставлених у Програмі завдань необхідним є вжиття першочергових на найближчі 3 роки заходів, викладених у додатку до програми "Заходи Програми поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки".

Виконком доручив Управлінню житлово-комунального господарства внести Програму на розгляд міської ради.

Джерело: прес-служба Чернігівської міської ради



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 793 | Теги: екологія, програма, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar