реклама партнерів:
Головна » 2015 » Березень » 2 » Виставка про Корюківську трагедію 1943 року
20:42
Виставка про Корюківську трагедію 1943 року
Виставка про Корюківську трагедію 1943 року У відділі краєзнавства Чернігівської обласної наукової універсальної бібліотеки імені В.Г.Короленка влаштовано книжково-інформаційну виставку «Пам’ять не спалити» до днів Корюківської трагедії, які ми щорічно відзначаємо 1–2 березня.
У політиці нацизму у Другій світовій війні в Україні окремим видом злочинів проти мирного населення стало знищення населених пунктів разом з його мешканцями. У цьому скорботному списку виділяється містечко Корюківка Чернігівської області.
Вранці 1 березня 1943 р. з м. Щорс у Корюківку прибув німецький каральний загін. Населений пункт було оточено. Мешканців групами по 50 – 100 чол. зганяли у великі будинки і розстрілювали. Одночасно карателі на легковиках прочісували містечко і вбивали жителів, як у помешканнях, так і на вулицях.
Наслідки нацистського злочину: вбито близько 7 тис. мешканців. В Акті Чернігівської обласної комісії з встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників у Корюківці від 17 грудня 1943 р. вказано, що 1 і 2 березня 1943 р. за підрахунками вбито 6700 чоловік, спалено 1290 будинків.
Корюківська трагедія 1-2 березня 1943 р. за своїми масштабами є найбільшою каральною акцією нацистів зі знищення мирного населення разом з населеним пунктом у Другій світовій війні в Європі.
Представлені на виставці збірки документів, спогади очевидців, книги, статті з періодичних видань, а також тематичний бібліографічний покажчик, підготовлений та виданий бібліотекою спільно з Українським інститутом національної пам’яті у 2013 році, знайомлять з цією героїчною та трагічною сторінкою історії Чернігівщини ХХ століття.

Ірина Каганова



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 907 | Теги: історія, Друга світова війна, Корюківська трагедія | Рейтинг: 5.0/2
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar