реклама партнерів:
Головна » 2019 » Липень » 17 » Всеукраїнську акцію «Мова об’єднує» провели у Чернігові
20:11
Всеукраїнську акцію «Мова об’єднує» провели у Чернігові
Всеукраїнську акцію «Мова об’єднує» провели у Чернігові 16 липня біля Обласного молодіжного центру читали вірші українською. Така акція пройшла у понад 30-ти містах України. Організаторка цієї акції Ірина Сімонова каже, вибрали таку дату, бо набув чинності закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його прийняла Верховна Рада 25 квітня.

«Саме в цей день було затверджено декларація про суверенітет країни і це дуже класно, що ці дві дати поєдналися через 29 років.»

На акцію прийшли містяни, серед них слухачі безкоштовних курсів української мови у Чернігові. Їх координаторка Людмила Зіневич каже, починаючи з 2014 року навчатися української захотіли більше 800 слухачів. Сюди до молодіжного центру прийшов і переселенець з Донбасу Анатолій Сафронов.

«Мова – це зброя. Це справжня зброя в боротьбі за незалежність України.

Я взагалі-то був російськомовний. Навіть викладачі брались за голову, я 40 років не говорив українською. А ось на 25-ту річницю незалежності почав розмовляти українською.»

Олена Малецька, учасниця акції: «Це наша мова, вона співуча, солов’їна, тому ми і підтримуємо закон про мову.»

Ухвалений закон про мову, зокрема, передбачає: вільно володіти державною мають президент, депутати, судді та державні службовці. Вона є обов’язковою в судах, війську, органах влади. Чиновників, які на роботі не говорять державною мовою, штрафуватимуть – від 3 тисяч 400 гривень і більше. Документ також регулює мову засобів масової інформації. Зокрема, на загальнонаціональних телеканалах українською має бути не менше 90-та відсотків програм. Державною мовою повинні виходити не менше половини газет, журналів та книжок. Дошкільна, середня, вища, а також позашкільна освіта, яку фінансує держава, повністю переходить на українську. Діти з національних меншин матимуть право на навчання рідною мовою, але тільки в початкових класах і в садочках. Для захисту української буде запроваджено посаду омбудсмена. Закон не поширюється на приватне спілкування та релігійні обряди.

За матеріалами UA: Чернігів
Фото Сергія Чернякова








Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1164 | Теги: поетичні читання, українська мова, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar