реклама партнерів:
Головна » 2019 » Березень » 3 » Вулиця Левка Лук’яненка в Чернігові поки відкладається
13:46
Вулиця Левка Лук’яненка в Чернігові поки відкладається
Вулиця Левка Лук’яненка в Чернігові поки відкладається Противники перейменування вулиці Рокоссовського на Левка Лук’яненка можуть з полегшенням видихнути. Зміни не відбудеться, принаймні доки не сформується ініціативна група людей, яка таки візьметься за організацію в Чернігові громадських слухань з цього питання, пише сайт https://www.0462

Пам’ять Левка Лук’яненка вирішили вшанувати меморіальною дошкою, яку встановлять до цього літа. Із місцем поки не визначилися. Також є розмови й про пам’ятник.

Із чого все почалося
Питання перейменування вулиці Рокоссовського на Левка Лук’яненка піднялося в Чернігові у липні минулого року, після смерті дисидента, Героя України та автора акта проголошення української незалежності – Левка Лук’яненка. Місто згадало, що тут, на вулиці Рокоссовського, 41б, він прожив півтора року між своїми двома ув’язненнями за ідеї самостійності України. Ще півроку Лук’яненко провів у Чернігівському СІЗО. Наступні 15 років ув’язнення йому призначив саме Чернігівський обласний суд.

Якщо коротко, улітку мер Чернігова порадив не чіпати вулицю Рокоссовського, щоб не тривожити старше покоління, а назвати на честь Лук’яненка «площу» П’ять Кутів. Історики і патріотично налаштовані чернігівці обурилися, тому що такої площі фактично нема – це просто транспортна розв’язка. Потім почалися інші пропозиції – перейменувати вулицю Небаби, Всіхсвятську, 1 Травня та ще низку інших. Зрештою ні до чого не прийшли. Наразі ані вулиці, ані площі – нема.

Знову обговорення
Позаминулого тижня в міськраді засідала комісія з питань міської топонімії. Знову сперечалися. Деякі члени комісії, такі як Сергій Лаєвський, керівник Історичного музею, вважають, що міськрада сама не хоче перейменувати вулицю, тому вигадує причини, щоб цього не робити.

– Ви кажете, що для того, аби перейменувати вулицю, треба загальні збори вулиці. Але почекайте, хіба вулиця належить людям, які на ній живуть? Це загальна власність міста. І тому таке питання має обговорювати все місто, – вважає Сергій Лаєвський.

Ольга Хоніч, заступниця міського голови, з цим погодилася. Але зазначила, що активнішими є саме ті чернігівці, які виступають проти.

– Якщо громада міста збереться ініціативною групою і збере щодо цього підписи, то будуть організовані тоді громадські слухання, і на них розв’язуватимуть це питання. Міськрада надасть ініціативній групі роз’яснення, як це можна зробити. На сьогодні активними є лише противники перейменування.

Власне, про це знову заговорили через активність чотирьох будинків на вулиці Рокоссовського. На розгляд комісії винесли питання перейменування через те, що ще влітку минулого року будинки № 8–11 на вулиці Рокоссовського зібрали 207 підписів проти перейменування.

Почати з дошки. Вдруге
Але вшанувати пам’ять земляка та Героя України потрібно – із цим у мерії не сперечаються. Тому під час обговорення топонімічна комісія вирішила для початку рекомендувати міській владі ініціювати встановлення меморіальної дошки українському дисиденту. І тут виявилося, що на торішньому засіданні комісія вже «рекомендувала» міськраді те саме. Просто досі нічого в цьому напрямку не зроблено. Цього разу пообіцяли: все буде.

Питання дошки поклали на управління культури, і його очільник Олександр Шевчук пообіцяв, що «скоро» розроблять ескіз і покажуть його комісії. Виходить, минулого разу, коли вирішили, що буде дошка, обов’язки ні на кого не поклали.

Заступниця мера Ольга Хоніч попросила, щоб дошка була «нормальна», а не стандартна, чорна з текстом. Начальник управління культури запевнив, що мова йтиме про барельєф.

Питання мають винести на виконком. Із місцем поки не визначилися. Швидше за все, зупиняться на фасаді будинку № 41б на вулиці Рокоссовського, де жив Левко Лук'яненко. Альтернативний варіант – сквер на розі вулиць Шевченка та Рокоссовського біля Технологічного університету.

Чи завершиться все лише дошкою? Історик Сергій Леп’явко застерігає, що це не має бути «для відчіпного».

– Пам’ятна дошка до роковин смерті Левка Лук’яненка у липні могла би стати першим кроком до питання вшанування на рівні перейменування вулиці Рокоссовського. Для того щоб містянам донести важливість такого перейменування, треба проводити серйозну просвітницьку роботу, – каже він.

Також від історика Сергія Леп’явка пролунала пропозиція встановити пам’ятник Левку Лук’яненку, але голосування щодо цього не було, питання згубилося за розмовами.

еженедельник "Семь дней"






Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 546 | Теги: Левка Лук'яненко, Чернігів, вулиця | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar