реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 13 » За 1 півріччя 2015 року Чернігівщина скоротила споживання газу майже на 17%
18:30
За 1 півріччя 2015 року Чернігівщина скоротила споживання газу майже на 17%
За 1 півріччя 2015 року Чернігівщина скоротила споживання газу майже на 17% В Чернігівській області продовжується падіння обсягів споживання блакитного палива. Лише за І півріччя споживачі використали 334,3 млн кубометрів газу, що майже на 67 млн або 16,7% менше ніж за аналогічний період 2014 року. Через це ПАТ «Чернігівгаз» недоотримав від тарифів на розподіл і постачання майже 28,8 млн грн., що складає 17,2% планової тарифної виручки.

Так, побутові споживачі використали менше газу на 42 млн куб. м, що становить 17,6%, бюджетна сфера – на 2,8 млн кубометрів або на 18,4%, промисловість – на 9,7 млн куб. м - це 25,4%, теплопостачальні підприємства – на 12,3 млн кубометрів або 11,3%, релігійні організації – на 69,4 тис. кубометрів, що склало 30,6%.

На зменшення споживання вплинуло не лише бажання громадян зекономити сімейний бюджет, а й вдвічі зменшені у травні 2015 року норми споживання природного газу. В Чернігівській області найбільше всього газу споживає населення – майже 59%. На сьогодні лічильників газу не мають близько 72,3 тисяч сімей. За підрахунками фахівців, втрати по цій категорії споживачів склали 5,4 млн куб. м газу. Це самі ті спірні обсяги, які були заплановані і, ймовірно, використані споживачами, але не оплачені, що створює додаткове фінансове навантаження на бюджет підприємства.

Падіння обсягів споживання призводить до вимивання обігових грошей з бюджету «Чернігівгазу», що в свою чергу негативно впливає не лише на платіжний бюджет компанії, а й створює дефіцит фінансування інвестпрограм.

«Щоб в повній мірі виконати плани з реконструкції та модернізації газотранспортної системи, «Чернігівгазу» потрібно протранспортувати принаймні 607 млн кубометрів газу в рік, з яких розраховувалися наші тарифи. Втім, на сьогодні ми бачимо, що держава не зважає на наші проблеми. А навпаки, йде на такі непродумані кроки, як зниження норм споживання, тим самим збільшуючи втрати газорозподільних компаній», - зазначив перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко.

Протягом 2015 року регулятор вже двічі переглядав тарифи для ПАТ «Чернігівгаз». Однак ситуація не поліпшилася, адже падіння обсягів споживання продовжується, і тариф на розподіл газу, вдруге переглянутий з ІІ кварталу 2015 року, суттєво не збільшився – його підняли менше ніж на 0,5%.

Нагадаємо, в 2014 році споживання газу на Чернігівщині скоротилося на 12%, а протягом останніх трьох років – на 300 млн кубометрів.

Довідка:
ПАТ «Чернігівгаз» - підприємство з газопостачання та газифікації. Основною сферою діяльності компанії є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 700 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими клінтами є 349,4 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.
Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Малтюроп Юкрейн, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод.
Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 948 | Теги: газопостачання, Чернігівгаз | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar