реклама партнерів:
Головна » 2017 » Жовтень » 7 » Заповіднику «Чернігів стародавній» — 50 років
19:53
Заповіднику «Чернігів стародавній» — 50 років
Заповіднику «Чернігів стародавній» — 50 років Заповідник «Чернігів стародавній» святкує 50-ту річницю свого утворення. Це один із головних туристичних об’єктів Чернігівщини таУкраїни. «Чернігів стародавній» — це майже три десятки унікальних пам’яток архітектури національного значення. З них — два великих монастирських комплекси (Єлецький та Троїцький), шість пам’яток архітектури домонгольського періоду. Охорона та реставрація пам´яток, збереження музейних цінностей – на плечах невеликого колективу, що налічує лише 50 людей.

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» відзначає 50-річчя з часу заснування. В обласному філармонійному центрі – урочистості з нагоди свята. Працівники заповідника отримують вітання від представників обласної влади та колег.

Наталія Реброва, генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця»: «Ми маємо сьогодні приємність вітати наших колег «Чернігів стародавній». Прекрасний колектив. Колектив наших однодумців. Ми разом впродовж років реалізуємо багато спільних проектів, які покликані донести до всієї країни історію України, яка творилась на Чернігівській землі».

Сьогодні колектив заповідника «Чернігів стародавній», який налічує усього лише 50 чоловік, працює над збереженням історико-кільтурної спадщини Чернігівщини. Наразі триває реставрація Колегіуму, а саме башти, яку будували коштом Івана Мазепи.

Юрій Соболь, генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»: «На сьогоднішній день ми ремонтуємо за власний рахунок Колегіум. На превеликий жаль, більшість ремонтів, які здійснюються на наших пам’ятках, — це не капітальний ремонт, а поточний, і використовуються гроші тих організацій і установ, які на сьогоднішній день ними користуються. Тобто це УПЦ, у них 18 пам’яток у користуванні безкоштовному. Це архів, це історичний музей, ну і ми».

Останній масштабний ремонт, який тривав два роки, — це реставрація Катерининської церкви. Сьогодні це не просто візитівка Чернігова, а й духовний та благодійницький центр.

Отець Роман Кіник, настоятель храму Св. Катерини: «В самій церкві відбуваються не тільки богослужіння, відбувається і збір для хлопців – допомога в АТО майже кожного тижня відбуває. Тому церква живе. Важливо те, що люди заходять, люди приходять і люди їдуть здалеку».

Чернігівщина відома релігійним туризмом. У храмах області багато ікон, які люди віруючі вважають чудотворними. У Катерининській церкві є чимало святинь, заради яких люди приїжджають здалека. Мощі преподобного Меркурія, що за життя мав дар зцілення, Дубинська ікона Пресвятої Богородиці, часточки мощей та мироточиві ікони.

Отець Роман Кіник, настоятель храму Св. Катерини: «Буквально декілька тижнів тому приїхала жіночка зі Львова для того, щоб подарувати нашому храму ікону. Заради того тільки. Вона не була в Чернігові до того часу. Але минулого року, коли мощі Преподобного Меркурія, які знаходяться в нашому храмі, були у Львові, вона отримала дуже велике зцілення. І вона вишила велику ікону «Тайну вечерю» і приїхала, щоб тільки подарувати цю ікону».

Чимало унікального для світової спільноти є у заповіднику. Сьогодні його співробітники працюють над тим, аби врешті решт пам’ятки Чернігова були включеними до списку світової спадщини ЮНЕСКО. При обласній раді створена робоча група з підготовки номінаційного досьє. Новий статус дасть змогу не лише зберегти історичну спадщину, а й популяризувати її на міжнародному рівні.

Юрій Соболь, генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»: «Пам’ятки, які знаходяться у списку ЮНЕСКО, вони автоматично потрапляють до списку, до райдерів усіх туристичних фірм усього світу. Тому це, перш за все, це добра пропаганда пам’яток і міста Чернігова. І ми сподіваємось на збільшення туристичного потоку».

Сьогодні ж річний потік туристів до «Чернігова Стародавнього» – майже три сотні тисяч відвідувачів.

Філія Національної телекомпанії України «Чернігівська регіональна дирекція»



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 941 | Теги: архітектура, 50 років, Чернігів стародавній | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar