реклама партнерів:
Головна » 2019 » Травень » 9 » Знову вандали… Розбиті вікна на ґаночку старовинного будинку Спановського
19:34
Знову вандали… Розбиті вікна на ґаночку старовинного будинку Спановського
Знову вандали… Розбиті вікна на ґаночку старовинного будинку Спановського Вже не вперше пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення «Особняк Спановського» стражадає від вандалів. Цього разу розбито вікна на ґаночку будівлі.
Пам’ятка перебуває на балансі управління комунального майна Чернігівської обласної ради. Відповідно рішення обласної ради (сімнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання 4 квітня 2019 року № 36-17/VIІ) її включено до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області, що підлягають приватизації. Спосіб приватизації — електронний аукціон з умовами відповідно до вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини».
Як вже повідомлялося, унікальна пам’ятка кілька років не використовується. Відтак, вона неодноразово страждала від вандалів. Минулого року громадські активісти провели обстеження будівлі. Ситуація була жахлива: всередині купи сміття, вирвані електродроти, пошкоджений санвузол, обписані стіни, повибивані шибки, вкрадена охоронна дошка. Довелося активістам прибирати сміттєзвалище та привернути увагу до необхідності ремонту пам’ятки.
Нарешті відновлено електропостачання, були відремонтовані і віконні блоки (засклені вікна). Проте, неодноразові звернення і пропозиції щодо оренди будинку не дали результатів. Однією з проблем є відсутність опалення, значні кошти потрібні і для проведення ремонтних робіт.

Довідка
Будинок Спановського споруджений наприкінці ХІХ ст., оздоблений унікальним дерев’яним різьбленням (пілястри, лиштви, сандрики), де барочні, класичні та народні мотиви переплітаються зі стилістикою модерну. Власником будівлі був представник дворянського роду — Василь Костянтинович Спановський.

Сергій Черняков, Ініціативна група «Збережи старий Чернігів».
Фото автора.








Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 553 | Теги: вікна, особняк Спановського, вандали, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar