реклама партнерів:
Головна » 2020 » Червень » 28 » Апеляція виправдала настоятеля храму УПЦ МП, який зібрав десятки людей на службу 19 квітня
19:30
Апеляція виправдала настоятеля храму УПЦ МП, який зібрав десятки людей на службу 19 квітня
Апеляція виправдала настоятеля храму УПЦ МП, який зібрав десятки людей на службу 19 квітня Чернігівський апеляційний суд виправдав настоятеля Спасо-Преображенського собору УПЦ МП (Чернігів) Георгія Щербатюка і закрив справу щодо порушення ним правил карантину (ст. 44-3 КУпАП) за відсутністю складу адмінправопорушення, повідомляє Главком з посиланням на постанову від 22 червня.

Поліцейські Чернігова склали адмінпротокол на священнослужителя за те, що він допустив перебування у Спасо-Преображенському соборі понад 50 осіб під час служби на Великдень, 19 квітня, чим порушив вимоги підпункту 7 пункту 2 постанови Кабміну від 11.03.2020 № 211.

Деснянський районний суд Чернігова 21 травня визнав винним настоятеля храму в порушенні правил карантин, але не став його штрафувати і обмежився усним зауваженням. До суду свідком запросили начальника відділу превенції чернігівської поліції, який пояснив: напередодні Великодня проведилися робочі зустрічі представників поліції та представників єпархій, на яких був присутній і настоятель Спасо-Преображенського собору. Тоді спільним рішенням поліція і церковнослужителі узгодили можливість проведення богослужінь на Великдень за умови недопущення скупчення людей.

18 квітня близько 21 год 30 хв. біля собору була додаткова розмова особисто з батюшкою, який пообіцяв, що дасть доручення своїм помічникам слідкувати за дотриманням правил карантину з метою недопущення скупчення людей. Водночас після опівночі біля собору зібралась велика кількість людей, які заходили у приміщення, незважаючи на вимоги служителів собору і створювали скупчення.

Поліцейський додав, що Спасо-Преображенський собор був єдиним релігійним закладом у Чернігові, де під час Великоднього богослужіння, не було дотримано вимог «карантинної» постанови Кабміну.

Суд першої інстанції відкинув твердження сторони захисту про те, що на настоятеля собору не покладається обов`язок регулювання кількості вірян у храмі, оскільки це порушує конституційні права людей на свободу світогляду і віросповідання. Суд наголосив, що постанова Кабміну від 11.03.2020 № 211 прийнята, відповідно до положень Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Обов`язок забезпечення недопущення проведення масового релігійного заходу у конкретній релігійній установі покладається саме на відповідальну особу такої установи, якою у Спасо-Преображенському соборі є настоятель собору.

Захисник настоятеля храму УПЦ МП в апеляційній скарзі до Чернігівського апеляційного суду наголосив, що постанову місцевого суду необхідно скасувати, а провадження у справі закрити за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення. Заявив, що чинне законодавство України не дає визначення поняття «масовий захід».

Що стосується складеного працівником поліції протоколу, то з його змісту, як стверджує захисник, не вбачається, чи проводив священник масовий захід, тобто не розкрита об`єктивна сторона адміністративного правопорушення. Крім того, в протоколі відсутні відомості про складання тих документів, які було долучені до матеріалів справи про адміністративне правопорушення: рапорти, пояснення, фототаблиця, електронний носій інформації. Не надано й доказів того, що Григорій Щербатюк є настоятелем Спасо-Преображенського собору і головою релігійної громади.

Також авокати пояснили, що батюшка відправляв службу і жодних повноважень на те, щоб заборонити вірянам бути присутніми в храмі, вхід до якого є вільним, не мав. З такою позицією сторони захисту погодився й апеляційний суд, оскільки встановлення в державі карантинних обмежень, зобов`язує кожну особу їх неухильно дотримуватися.

Крім цього, апеляційному суду не надано жодного доказу, що Григорій Щербатюк був уповноважений чи зобов`язаний не допускати вірян до храму, а тим паче зупиняти для цього богослужіння.

Таким чином, апеляція скасувала постанову Деснянського райсуду Чернігова від 21 травня і закрила справу проти священника.

Нагадаємо, що за порушення карантину ст. 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення («Порушення правил щодо карантину людей») передбачається штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн для громадян і 34-170 тис. грн - для посадових осіб.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 667 | Теги: карнатин, суд, Чернігів, церква, УПЦ МП | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar