реклама партнерів:
Головна » 2018 » Липень » 7 » Мартин Небаба - той, проти якого все борються противники його вулиці у Чернігові
07:54
Мартин Небаба - той, проти якого все борються противники його вулиці у Чернігові
Мартин Небаба - той, проти якого все борються противники його вулиці у Чернігові 6 липня 1651 року у бою під Ріпками (тепер Чернігівської обл.) з армією Литовсько-руського великого князівства, очолюваною гетьманом польним литовським Янушем Радивилом, загинув чернігівський полковник Мартин Небаба. Проти Радивила під Ріпки прийши козаки з двох полків - Чернігівського й Ніжинського. Це сталося в той час коли головні сили армії Війська Запорозького були під Берестечком. Київський, Чернігівський і частину Ніжинського полку було залишена на місцях їх дислокації саме на випадок, якщо почнеться вторгнення армії Радивила. Київський полк зайняв позиції на правому березі Дніпра, а Чернігівський і частина Ніжинського - на лівому. Так сталося, що перший удар вороже військо спрямувало уздовж лівого берега Дніпра. Його сили значно перевищувало сили захисників. Під Ріпками українські війська зазнали поразки. Мартин Небаба у пішому строю бився проти двох шляхтичів, які пропонували йому здатися. Проте він бився до останнього. Коли йому поранили праву руку - продовжував битися лівою аж поки не загинув. Очевидці пишуть, що був вдягнений у зелений атласний жупан, коштовний панцир і лосину шкуру, мав шаблю в оправі, перстень на пальці і хрест золотий. В жупані покійного знайшли 7 тисяч злотих золотом.

Януш Радивил, вражений мужністю полковника, звелів поховати його з почестями й насипати над ним високу могилу. На думку краєзнавців вона зберігалася аж до початку 1970-х років біля села Малинівка під Любечем, поки її не було знесено за вказівкою місцевого голови колгоспу.

Вціліла частина козацького війська на чолі зі Степаном Пободайлом відступила до Чернігова і коли Януш Радивил підійшов до міста 9 липня, то побачив, що він його здобути не в змозі і відступив до Любеча.

В бою під Ріпками армія Радивила здобула 14 козацьких прапорів, серед яких був і ймовірний прапор Ніжинського полку, який зараз зберігається у Військовому музеї у Стокгольмі в Швеції.

2007 р. в Ріпках було поставлено пам'ятний камінь з написаною на ньому обіцянкою спорудити на тому місці пам'ятника славному Чернігівському полковнику Мартинові Небабі. Так той камінь і стоїть. Та це ще й нічого. Хоч щось. Наші Герої не розбалувані увагою співвітчизників. Немає нічого ні в Короситшеві, звідки родом був Небаба, ні в Борзні, де він мешкав, ні в Чернігові, де він був полковником.

Як би там не було, а 6 липня день пам'яті нашого славного Героя. Тож пом'янімо його. Царство йому Небесне і вічна Пам'ять.

Сергій КОВАЛЕНКО, "Сіверщина"



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 838 | Теги: козацтво, Чернігів, Мартин Небаба, вулиця | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar