реклама партнерів:
Головна » 2018 » Липень » 30 » Мозаїчні портрети Леніна і Сталіна в Новгород-Сіверському є символікою комуністичного режиму
13:25
Мозаїчні портрети Леніна і Сталіна в Новгород-Сіверському є символікою комуністичного режиму
Мозаїчні портрети Леніна і Сталіна в Новгород-Сіверському є символікою комуністичного режиму Український інститут національної пам'яті (УІНП) констатує, що мозаїчні зображення Володимира Леніна і Йосипа Сталіна, які розміщені на водонапірній башті у центрі Новгород-Сіверського Чернігівської області, є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцева влада повідомлена ще в минулому році, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

"Відповідно до закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки", зображення В.Леніна і Й.Сталіна на водонапірній башті, що розташована у Новгород-Сіверському, є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов'язковому демонтажу", - йдеться у відповіді УІНП на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Крім того, наголошується, що про необхідність виконання Новгород-Сіверською міською радою вимог чинного законодавства щодо проведення демонтажу (вилучення з публічного простору) зображень В.Леніна і Й.Сталіна на водонапірній башті, УІНП повідомляв міському голові Олегу Бондаренку листом від 16 листопада 2017 року.

Мозаїчні портрети В.Леніна і Й.Сталіна розміщені в 1930-х роках у центрі Новгород-Сіверського на водонапірній башті 1901 роки, поряд із базарним майданом.

Новгород-Сіверська міськрада вважає що мозаїчні портрети Леніна і Сталіна в центрі міста не підпадають під декомунізацію, оскільки ці портрети не є ані пам'ятниками, ані пам'ятними знаками, і правовий механізм їхнього демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений жодним нормативно-правовим актом.

Як повідомлялося, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів і заборону їхньої пропаганди і символіки.
Наприкінці травня 2018 року керівник УІНП Володимир Вятрович заявив, що Україна практично повністю позбулася символів комуністичного минулого. Зокрема, перейменовано 987 населених пунктів, 52 тис. топонімів у самих населених пунктах, демонтовано майже 2,5 тис. пам'яток, з них 1,5 тис. - пам'ятники Леніну.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 670 | Теги: декомунізація, Новгород-Сіверський, мозаїка, Сталін | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar