реклама партнерів:
Головна » 2018 » Липень » 26 » Обговорено питання спорудження пам’ятника святим князю Михайлу та боярину його Федору
21:06
Обговорено питання спорудження пам’ятника святим князю Михайлу та боярину його Федору
Обговорено питання спорудження пам’ятника святим князю Михайлу та боярину його Федору 25 липня відбулася нарада представників ініціативної групи щодо встановлення в Чернігові пам’ятника святим князю Михайлу та боярину його Федору. Обговорено питання активізації збору коштів на його спорудження.

Як відомо, скульптурну композицію з бронзових фігур чернігівських святих заплановано встановити біля церкви Михайлу і Федору, на березі річки Стрижень. Вже кілька місяців у цьому храмі та в Борисогліському соборі (на Валу) триває збір коштів на його спорудження.

Разом з тим, відкрито рахунок і кожен бажаючий може внести бодай невеличку суму через Приват24 або через термінал на картку Приватбанку: 5169 3305 1462 6552 (Єршова Валентина Філіпівна, підприємство Галерея «Фарт»).

З історичних джерел відомо про мученицький подвиг чернігівського князя Михайла Всеволодович та його боярина Федора. Вони відмовилися виконати умови Батия щодо принизливого ритуалу поклоніння вогню та монгольським ідолам. Обоє за непокору були жорстоко закатовані й страчені. Їхні мощі поховали у головному чернігівському храмі — Спасо-Преображенському соборі. Невдовзі православною церквою князь Михайло і боярин Федір були канонізовані. На жаль, у 1572 році мощі святих мучеників перенесено в Москву, де вони знаходяться й донині.
В Україні здавна шанували святих мучеників Михайла та Федора. І особливо в Чернігові. Недаремно, у нашому місті споруджено єдиний в Україні храм Михайла і Федора.

Ідею встановлення скульптурної композиції князю Михайлу і боярину Федору підтримав міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. Проект її спорудження схвалено на архітектурно-містобудівній раді. Автор пам’ятника відомий скульптор Геннадій Єршов.

Джерело: "Чернігів стародавній"





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 653 | Теги: Михайло і Федір, скульптура, Геннадій Єршов | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar