реклама партнерів:
Головна » 2016 » Жовтень » 15 » Ти або Твій предок має українські нагороди і звання до 24 серпня 1991 року?
18:26
Ти або Твій предок має українські нагороди і звання до 24 серпня 1991 року?
Ти або Твій предок має українські нагороди і звання до 24 серпня 1991 року? З 13 жовтня і до 11 грудня ц.р. в обласному центрі у Чернігівському кіно-культурному мистецькому центрі з національно-патріотичного виховання дітей та молоді на честь Дня захисника України експонується виставка «Українські військові відзнаки періоду національно-визвольної боротьби 1914–1952 рр.».

Організатори: Чернігівська облдержадміністрація, Український інститут національної пам’яті, Чернігівський кіно-культурний мистецькому центрі з національно-патріотичного виховання дітей та молоді, Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарновського за сприяння Музею Української революції 1917-1921 років.

Копії 131 історичного раритету в цій експозиції відтворив член Львівської громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Михайло ДМИТРІВ.

Експозиція складається з п’яти тематичних стендів-планшетів із копіями відзнак і нагород. Перша під назвою «Сокіл», «Січ», «Пласт», – провісники Українського національного війська» наочно демонструє, що на початку 20-го століття в Західній Україні в складі Австро-Угорської імперії товариства «Сокіл», «Січ», «Пласт» підготували цілу генерацію українських патріотів до майбутньої боротьбі за незалежність України. Прикметне, що представлено медаль і відзнаку, які створені в 1914 р. на Галичині на честь святкування 100-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Тоді у Львові 28 червня 1914 р. в урочистій ході взяло участь, за різними даними, від 12 до 23 тисяч осіб, серед яких були члени товариств «Сокіл», «Січ», «Пласт».

На другому стенді-планшеті «Українські січові стрільці» показані відзнаки і нагороди Легіону Українських січових стрільців, які під час Першої світової війни воювали в складі армії Австро-Угорської імперії проти Російської імперії.

Третій стенд-планшет «Збройні сили Української Народної Республіки» представляє історичні раритети УНР, Української держави гетьмана Павла Скоропадського. Є й відзнака Українського Вільного козацтва, яке на теренах Наддніпрянщини в 1917 році самоорганізувалося для збройного захисту української держави.

«Українська Галицька Армія» – під такою назвою представлені історичні раритети стенду-планшета про Збройні Сили Західноукраїнської Народної Республіки, які боролися проти польської держави, а потім разом із армією УНР проти російсько-більшовицького агресора.

П’ятий стенд-планшет «Україна в Другій світовій війні» демонструє відзнаки і нагороди Української повстанської армії та інших українських формувань. Три історичних раритети нагадують, що ще в березні 1938 року вояки Карпатської Січі проливали свою кров, захищаючи незалежну державу Карпатська Україна від нападу хортистської Угорщини. Агресора тоді підтримала нацистська Німеччина.

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до статті 4. «Визнання нагород та військових ступенів борців за незалежність України у XX столітті» Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» від 9 квітня 2015 р. № 314-VIII чітко вказано: «Державою визнаються державні та військові нагороди (відзнаки) та військові ступені борців за незалежність України у XX столітті, надані їм органами влади, організаціями, структурами або формуваннями, що зазначені у статті 1 цього Закону».



Тож варто для себе і своєї родинної історії взнати, чи маєте Ви або Ваш предок державні та військові нагороди та військові ступені у XX столітті до 24 серпня 1991 року.

А для цього корисно подивиться виставку «Українські військові відзнаки періоду національно-визвольної боротьби 1914–1952 рр.»

Місце проведення: Чернігівський кіно-культурний мистецький центр з національно-патріотичного виховання дітей та молоді (вул. Магістратська, 3).

Сергій БУТКО, Український інститут національної пам’яті



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1076 | Теги: виставка, нагороди, унр | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar