реклама партнерів:
Головна » 2016 » Лютий » 17 » Пам’яті патріотки України Таїсії Немирівської
21:10
Пам’яті патріотки України Таїсії Немирівської
Пам’яті патріотки України Таїсії Немирівської Таїсія Немирівська народилася на Кіровоградщині. Закінчила Косівське училище декоративно-прикладного мистецтва, Чернівецький педагогічний університет (філологічний факультет) та аспірантуру Інституту літератури НАН України. Працювала в художніх майстернях Кіровограда, на Уманській фабриці художніх виробів, у літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського в Чернігові, обласному будинку народної творчості, вчителювала в кількох чернігівських загальноосвітніх школах.

Давній користувач та друг бібліотеки, Таїсія Немирівська відвідувала більшість мистецьких заходів. В своїх публікаціях, як мистецтвознавець, вона цікаво та поетично характеризувала роботи вже відомих майстрів та давала поради ще молодим, початківцям-митцям.

Так ось, на її честь відбулася година пам’яті. Зініціював її Віктор Магдаченко – чернігівський художник, член Національної спілки художників України і чоловік Таїсії Федотівни. На тематичній виставці представлені роботи майстрині – писанки, рушники, кераміка та мистецтвознавчі статті в місцевих і всеукраїнських часописах.

«Таїсія Федотівна займалася громадською роботою, працювала пліч-о-пліч разом з відомими політичними та громадськими діячками – Надією Суровцовою, Михайлиною Коцюбинською, Елеонорою Соловей, та багатьма іншими учасниками дисидентського руху, котрі, як і сама мистецтвознавець, зазнали й дискримінації, й переслідувань. Але не уярмило це її живу душу. І в атмосфері духовної несвободи Таїсія Немирівська вела посильну для її обмежених можливостей роботу, насамперед – з вивчення народної творчості, зокрема образотворчого мистецтва. А ще її завжди вабила творчість поетична. У теках, серед дослідницького доробку, є немало сторінок з оригінальними ліричними творами. Між іншим, значну частину їх вона написала спільно зі своїм чоловіком – талановитим художником Віктором Магдаченком, котрий також з молодих літ захоплювався поезією». Це – зі статті П.Куценка в газеті «Деснянська правда».

Віктор Кошмал, Хвиля Десни







Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1303 | Теги: Таїсія Немирівська, патріотка, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar