реклама партнерів:
Головна » 2015 » Січень » 20 » Про зміни у пенсійному законодавстві
18:37
Про зміни у пенсійному законодавстві
Про зміни у пенсійному законодавстві Більше 6,5 тисяч пенсіонерів Чернігівщини відтепер сплачуватимуть податок. До державного бюджету йтимуть кошти з пенсій, розмір яких перевищує три мінімальні зарплати. Саме таку суму відніматимуть від суми виплати, а з решти братимуть податок – 15 або 20 %.
Оподаткування пенсій запровадили ще в липні минулого року. Тоді певну суму вираховували з виплат, які перевищують десять тисяч гривень. В області близько 80 людей отримують такі пенсії, які ще називають елітними. Та з таким визначенням зовсім не згоден начальник обласного управління Пенсійного фонду Петро Кулініч.
— Тракторист, який все життя пропрацював від зорі до зорі в полі і є повним кавалером Ордену трудової слави – це елітний пенсіонер? Тому цілком очевидно, що так називати їх не можна, — каже він.
З 1 січня цього року кількість пенсій, з яких братимуть податок, значно збільшилась. Він вираховуватиметься з виплат, більших за три тисячі шістсот п’ятдесят чотири гривні, а точніше з різниці між цією сумою і сумою пенсії. Програми, за допомогою якої робитиметься перерахунок, ще немає, тому скільки гривень становитиме податок, сказати зараз не можна. Проте відомо, що це буде 15% з пенсій, що не перевищують десять мінімальних зарплат (12 тисяч 180 гривень) і 20% з тих, що перевищують. Всього в області оподатковуватимуться 6 тисяч 800 пенсій.
— Із них кожна четверта – це пенсія по інвалідності і за втратою годувальника. І середня пенсія не така вже велика» — розповідає Валерій Кулініч.
Зміни до податкового законодавства вступили в силу, коли нарахування на січень вже були зроблені. Тому у лютому податок утримають одразу за два місяці. Є й інші значимі зміни. Перераховано пенсії за втратою годувальника сім’ям військовослужбовців, які загинули або померли під час виконання військового обов’язку, а також незалежно від причини смерті. В середньому збільшилась на 905 гривень.
З почату року продовжено дію закону, який передбачає можливість жінкам йти на пенсію у 55 років. Необхідні умови не змінилися.
Петро Кулініч: «Не менше 30 років страхового стажу, звільнення з роботи. Це дуже важливо для жінок, особливо які проживають в сільській місцевості, де немає роботи, не можна знайти, а жінці до 60 ще далеко».
Що ж до ситуації з виплатами пенсій у перший місяць року, то вони розпочалися вчасно – 4 січня і закінчаться за графіком – 25. На сьогодні пенсії профінансовано на 76,3% місячної потреби.

Обласна державна телерадіокомпанія «Сівер-центр»



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1097 | Теги: зарплата, Чернігівщина, пенсія | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar