реклама партнерів:
Головна » 2015 » Березень » 9 » У Чернігові вшанували Кобзаря. Фото. Відео
20:01
У Чернігові вшанували Кобзаря. Фото. Відео
У Чернігові вшанували Кобзаря. Фото. Відео З нагоди 201-ї річниці дня народження Тараса Шевченка 9 березня 2015 року у Чернігові влада і громадськість разом вшанували великого Кобзаря.
До пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу, створеному народним художником України Володимиром Чепеликом і відкритому у вересні 1992 року, вже традиційно прийшли керівники області та міста, народні депутати України Владислав Атрошенко та Валерій Куліч, лауреати Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, представники установ і організацій, зокрема, Українського інституту національної пам’яті, обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка, відділу Союзу українок, та політичних партій, творчої інтелігенції і національно-культурних товариств.
Захід присвячений великому Кобзареві почався з виконання Гімну України та вшанування хвилиною мовчання загиблих захисників України.
Сергій Журман, в.о. голови Чернігівської облдержадміністрації, у своєму виступі відзначив: «Великий художник, митець, геній української літератури, півтора століття тому Тарас Шевченко писав пророчі слова про український народ, які сьогодні набувають неабиякого значення. Любов до рідної землі, звитяга і бойовий дух козацьких отаманів, оспівані в поезіях Шевченка, завжди були взірцем патріотизму і мужності для підростаючих поколінь. Будуть вічні його твори, буде вічна думка і пам’ять про генія, якого породила українська земля, буде вічною наша країна Україна у спільноті європейських демократичних країн».
Він також висловив переконання у тому, що консолідація зусиль органів влади, громадських та релігійних організацій сприятиме подальшому розвитку економічного, соціального і духовного потенціалу Чернігівщини, спільній боротьбі за єдину, суверенну, економічно розвинену Україну.
Микола Звєрєв, голова Чернігівської обласної ради, зауважив: «Ми щороку приходимо до Кобзаря щоб вшанувати його пам’ять і творчу спадщину, яка надихає нас і дає відповіді на більшість питань сьогодення. Тарас Григорович любив Україну кожною своєю клітиною, а головне – віддано служив їй своїми конкретними ділами. Так і ми повинні завжди думати, а чи зробили ми все залежне від себе, щоб наша держава міцніла, перемагала і розцвітала?»
У виступах народного депутата України Валерія Куліча, голови обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка Василя Чепурного, голови Чернігівського відділу Союзу українок Ольги Миненок лунали заклики наслідувати Кобзаря, самим робити країну і себе щасливими, успішними, переможцями, консолідуватися у подоланні усіх сучасних викликів.
Зокрема, Василь Чепурний закликав: «За століття голови українців засмітились Росією. Настав час провітрити свої голови від всього російського. Провітрити саме Шевченком, його творчістю, його ідеалами», «не тільки ритуально покладати квіти до пам’ятника Шевченка 9 березня, і в меншій кількості 22 травня (у день перепоховання поета), а й постійно читати Кобзаря, співставляючи його із сьогоденням».
У виконанні зведених хорових колективів академічного Чернігівського народного хору та капели бандуристів імені О.Вересая прозвучали кобзареві «Реве та стогне Дніпр широкий», «Заповіт».
Учасники заходу поклади квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та вклонилися духовному батькові нашого народу.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті.
Фото С. Бутка та С. Чернякова.


























Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1210 | Теги: Просвіта, Тарас Шевченко, Чернігів, Вал | Рейтинг: 5.0/3
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar