реклама партнерів:
Головна » 2016 » Вересень » 21 » Виставка світлин «Чернігів очима Майстра» пам'яті Валерія Шайгородського
00:19
Виставка світлин «Чернігів очима Майстра» пам'яті Валерія Шайгородського
Виставка світлин «Чернігів очима Майстра» пам'яті Валерія Шайгородського 19 вересня в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка до дня міста відбулось відкриття виставки світлин "Чернігів очима Майстра" пам'яті талановитого чернігівського фотомитця Валерія Шайгородського, якого знали не тільки в Україні, а й за кордоном.
Валерій Миколайович народився 23 квітня 1955 р. на Дніпропетровщині. З 1960 року жив та працював у Чернігові. Закінчив факультет фотомайстерності Заочного народного університету мистецтв у Москві. Професійно займався фотографією з 80-х років. Працював у міській та обласних газетах. Був членом Національної спілки фотохудожників України з 1993 р. та відповідальним секретарем Чернігівської обласної організації НСФУ. Виступав організатором фотоклубу для молодих фотографів "Прекрасне поруч". Помер 24 липня 2016 року.

Валерій Шайгородський провів безліч фотосесій, спеціалізувався на пейзажній, портретній та весільній фотозйомці. Митець був учасником і дипломантом міських, обласних, національних і престижних міжнародних конкурсів та фотовиставок. Виступав членом журі багатьох фотоконкурсів, в тому числі і обласного "Життя як книга", що проходить в бібліотеці. Кращі твори автора друкувались в чернігівських та українських виданнях, в каталогах відомих фотосалонів Китаю та Бразилії.

На виставці "Чернігів очима Майстра" представлено 34 світлини. Це одні з останніх, ще не опублікованих робіт митця, які вражають глибокою філософією та символічністю. На експозиції можна побачити відомі та незнайомі куточки нашого міста, його індустріальну красу, загадковість та чарівність природи. Споглядаючи виставку, занурюєшся в атмосферу таємничості, розгадуючи ту чи іншу світлину, та пізнаючи рідне місто, відчуваєш простір безкрайого неба та політ вільної птахи, яких зобразив фотомитець.

Олександр Майшев, громадський діяч, член Національної спілки журналістів України, розповів про виникнення ідеї організувати виставку та поділився своїми враженнями від світлин: "Ми маємо дивитися на світ через призму чудового, як вчить нас своїми композиціями Валерій Шайгородський. Потрібно захоплюватись своїм містом, любити Батьківщину та людей навколо."

Голова Чернігівської обласної організації НСФУ Микола Турчин вручив донці Валерія Шайгородського останню нагороду, яку виборов фотомайстер – бронзову медаль 5-го рівненського кубку з фотомистецтва "Я люблю своє місто, я люблю свій край!"

"Кожний з фотомайстрів бачить світ по різному, по-своєму сприймає навколишні події. На виставці ми, очима нашого Валерія, бачимо Чернігів у всій красі. А молодим фотографам, що присутні на відкритті, побажаю: треба любити себе та всіх, хто тебе оточує, і ця любов відобразиться в твоїй творчості, так само, як і на світлинах Валерія," – так виступив Віктор Кошмал, член Національної спілки фотографів України та член Національної спілки журналістів України.

Поділився своїми спогадами про Валерія Миколайовича і мистецтвознавець Віктор Величко, який згадав першу зустріч з митцем та його пошуки творчого шляху на початку фотокар'єри.

Дуже емоційно та проникливо виступила донька митця – Анна Проскуріна: "Татовою мрією було створити таку світлину, повз яку неможливо було б пройти, не зупинившись. Для нього це не було працею: фотографія була його життям." Вона розповіла, що Валерій Миколайович дуже хотів зробити виставку про Чернігів, старанно готуючись до неї, та подякувала бібліотеці за допомогу в організації виставки та всім чернігівцям, які голосували за присвоєння фотохудожнику звання почесного громадянина Чернігова.
Багато друзів та рідних ділились цікавими спогадами про фотохудожника, відкриваючи різнобічні сторони його творчості та характеру.

В день відкриття фотовиставки для знайомства з творчістю митця завітала перша екскурсія. Дітей з 4-Б класу Чернігівського ліцею №32 привела вчителька Наталія Єременко.

Пам'ять про талановитого фотомитця буде жити в його світлинах та в серцях тих, хто доторкнувся до незабутньої творчості Валерія Шайгородського.

Виставка триватиме ще протягом жовтня на 2 поверсі обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка. Вхід безкоштовний.



















Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1341 | Теги: фотовиставка, Шайгородський, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar